ßßß
SKŁADNIKI: (wychodzą 3 małe słoiczki)500 g pomidorów cherrypół papryczki chilli3 ząbki czosnku3 plasterki cebuli (ja dałam krojoną w kosteczkę)3 łyżeczki suszonej bazylii1 i 3/4 szklanki wody1/2 szklanki octu1 i 1/2 łyżki cukru1 łyżeczka soliPRZYGOTOWANIE:Do wyparzonych wcześniej słoiczków wkładamy po plasterku cebuli i wypełniamy je umytymi pomidorkami. Na końcu dokładamy do każdego słoika po ząbku czosnku, plasterku chilli i łyżeczce bazylii.Przygotowujemy marynatę. Wodę, ocet, cukier i sól umieszczamy w garnku i zagotowujemy. Gorącą marynatą zalewamy pomidorki i dokładnie zakręcamy słoiki. Słoiki pasteryzujemy 5 minut od zagotowania. Po tym czasie przekładamy je na ściereczkę do góry dnami i zostawiamy tak do ostygnięcia. Przechowujemy w zaciemnionym miejscu. Smacznego!