Wykonanie
Dzień dobry!Dzisiaj coś bardziej konkretnego czyli
kurczak w aromatycznej marynacie
ziołowo-cytrynowej, oczywiście obowiązkowo z chrupiącą skórką.
Całkiem dobry pomysł na letni obiad z grilla, a jeśli grilla nie macie, to piekarnik również wystarczy.
Kurczak jest soczysty, bardzo
ziołowy i
cytrynowy. Gorąco polecam!Składniki:1
kurczak1
cytrynaoliwa z oliwekpęczek
ziół - tutaj
mięta,
bazylia,
rozmaryn, kocanka włoska,
szałwiasól,
pieprzWykonanie:Pracę rozpoczynamy od przygotowania
kurczaka butterfly czyli w kształcie motyla. Ja korzystałam w czasie przygotowania z tego filmu . Nie mam niestety specjalnych nożyc do
kurczaka, więc poradziłam sobie zwykłymi dużymi nożyczkami, dały radę :-).
Zioła rozdrabniamy i umieszczamy w blenderze,
cytrynę parzymy wrzątkiem, obieramy cienko skórkę i wyciskamy sok, dodajemy do
ziół, podlewamy kilkoma łyżkami
oliwy i dokładnie blendujemy na jednolite pesto.
Kurczaka dokładnie nacieramy
ziołowym pesto, skrapiamy odrobiną
oliwy, oprószamy
solą i
pieprzem i pozostawiamy do zamarynowania w zimnym miejscu na kilka godzin (ja piekłam go już po godzinie).Zamarynowanego
kurczaka pieczemy w piekarniku lub na grillu. W piekarniku w 180 st. około 30 minut, do rumianej skórki, na grillu po 20 minut z każdej strony.Podajemy np. z
ryżem lub
ziemniakami i koniecznie
sałatką ze świeżych warzyw.Smacznego!