ßßß Cookit - przepis na Burgery z zieloną soczewicą

Burgery z zieloną soczewicą

nazwa

Wykonanie

Cześć!
Chyba każdy od czasu do czasu ma ochotę na fast fooda. Takiego obrzydliwie niezdrowego, z mnóstwem kalorii, z sieciówki na M., którą każdy zna.
Tylko czy aby na pewno musimy tam pędzić, żeby zaspokoić swój apetyt? Czy nie lepiej wrócić do domu, zaszyć się w kuchni i przygotować coś o niebo lepszego, smaczniejszego i zdrowszego?
Z racji tego, że moje szafki kuchenne pękają w szwach i można w nich znaleźć różne ryże, kasze, makarony, mąki, otręby, cukry, fasole i... i soczewicę. Zarówno czerwoną jak i zieloną.
Tym razem zielona się bardziej do mnie uśmiechnęła i powędrowała na nasze talerze.
Burgery z zielonej soczewicy są bardzo smaczne, sycące i doskonale nadają się czy to właśnie do bułki, czy do obiadu.
Wypróbujcie, a się przekonacie.
Zapraszam!
Składniki:
250 g mięsa mielonego
170 g soczewicy zielonej
3 ząbki czosnku
1 cebula
pieprz cayenne, sól, pieprz, chili
1 jajko
bułka tarta
olej
Wykonanie:
Zieloną soczewicę gotujemy wg. przepisu znajdującego się na opakowaniu. Studzimy, następnie lekko blendujemy, powinny zostać nam niektóre ziarenka w całości.
Cebulę i czosnek bardzo drobno szatkujemy, dodajemy do mięsa, przyprawiamy wedle naszego smaku.
Do masy dodajemy soczewicę, jajko, nieco bułki tartej i dokładnie mieszamy.
Bułkę dodajemy do czasu, aż masa będzie zwarta i będzie się dało z niej lepić burgery.
Z masy formujemy burgery, czyli okrągłe, płaskie placki, które smażymy na rumiano, na rozgrzanym oleju.
Takie burgery możemy zjeść razem z bułką - na zdjęciu z sałatą, serem camembert i odrobiną chutney'a z pomidorów, jak również w daniu obiadowym - z ziemniakami i dowolną sałatką.
Smacznego!
Źródło:http://www.poracoszjesc.pl/2013/06/burgery-z-zielona-soczewica.html