Wykonanie
Cześć!Chyba każdy od czasu do czasu ma ochotę na fast fooda. Takiego obrzydliwie niezdrowego, z mnóstwem kalorii, z sieciówki na M., którą każdy zna.Tylko czy aby na pewno musimy tam pędzić, żeby zaspokoić swój apetyt? Czy nie lepiej wrócić do domu, zaszyć się w kuchni i przygotować coś o niebo lepszego, smaczniejszego i zdrowszego?Z racji tego, że moje szafki kuchenne pękają w szwach i można w nich znaleźć różne
ryże,
kasze,
makarony,
mąki,
otręby,
cukry,
fasole i... i
soczewicę. Zarówno czerwoną jak i zieloną.
Tym razem zielona się bardziej do mnie uśmiechnęła i powędrowała na nasze talerze.Burgery z
zielonej soczewicy są bardzo smaczne, sycące i doskonale nadają się czy to właśnie do
bułki, czy do obiadu.Wypróbujcie, a się przekonacie.Zapraszam!Składniki:250 g
mięsa mielonego170 g
soczewicy zielonej3 ząbki
czosnku1
cebulapieprz cayenne,
sól,
pieprz,
chili1
jajkobułka tartaolejWykonanie:
Zieloną soczewicę gotujemy wg. przepisu znajdującego się na opakowaniu. Studzimy, następnie lekko blendujemy, powinny zostać nam niektóre ziarenka w całości.
Cebulę i
czosnek bardzo drobno szatkujemy, dodajemy do
mięsa, przyprawiamy wedle naszego smaku.Do masy dodajemy
soczewicę,
jajko, nieco
bułki tartej i dokładnie mieszamy.
Bułkę dodajemy do czasu, aż masa będzie zwarta i będzie się dało z niej lepić burgery.Z masy formujemy burgery, czyli okrągłe, płaskie placki, które smażymy na rumiano, na rozgrzanym
oleju.
Takie burgery możemy zjeść razem z
bułką - na zdjęciu z
sałatą,
serem camembert i odrobiną chutney'a z
pomidorów, jak również w daniu obiadowym - z
ziemniakami i dowolną
sałatką.Smacznego!