ßßß Cookit - przepis na Pesto z rukoli

Pesto z rukoli

nazwa

Wykonanie

Dzień dobry!
Kto z Was jadł kiedyś pesto?
A kto chciałby?
Klasyczne pesto przygotowuje się z liści bazylii i orzeszków piniowych. Moja bazylia jest jeszcze malutka (posiałam swoją własną bazylię, tak!), a orzeszki piniowe są strasznie drogie i jadamy je raz na rok, taki mały rarytas ;-).
Mimo deficytu składników, pesto da się przygotować, tylko z innych składników - z rukoli i migdałów.
Rukola ma dość charakterystyczny smak, lekko orzechowy, na pewno Wam się spodoba!
Zapraszam!
Pesto z rukoli
Składniki:
100 g rukoli (umyta, wysuszona, przycięte długie łodygi)
50 g płatków migdałowych
50 g twardego sera dojrzewającego (ja użyłam Grana padano)
ok. 150 ml oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
Wykonanie:
Przygotowanie pesto rozpoczynamy od podprażenia płatków migdałowych na suchej patelni, aż będą rumiane.
Rukolę, płatki, starty ser, czosnek, przyprawy i oliwę umieszczamy w naczyniu do blendowania.
Składniki dokładnie blendujemy na jednolitą masę.
Takie pesto możemy zjeść z makaronem - makaron po odcedzeniu (zostawiamy kilka łyżek wody) wrzucamy do garnka, dodajemy pesto i dokładnie mieszamy, aby pokryło makaron, ale możemy też zjeść je na kanapkach.
Smacznego!
Źródło:http://www.poracoszjesc.pl/2013/05/pesto-z-rukoli.html