Wykonanie
Dzień dobry!Kto z Was jadł kiedyś pesto?A kto chciałby?Klasyczne pesto przygotowuje się z liści
bazylii i
orzeszków piniowych. Moja
bazylia jest jeszcze malutka (posiałam swoją własną
bazylię, tak!), a
orzeszki piniowe są strasznie drogie i jadamy je raz na rok, taki mały rarytas ;-).Mimo deficytu składników, pesto da się przygotować, tylko z innych składników - z
rukoli i
migdałów.
Rukola ma dość charakterystyczny smak, lekko
orzechowy, na pewno Wam się spodoba!
Zapraszam!Pesto z
rukoliSkładniki:100 g
rukoli (umyta, wysuszona, przycięte długie łodygi)50 g
płatków migdałowych50 g
twardego sera dojrzewającego (ja użyłam
Grana padano)ok. 150 ml
oliwy z oliwek2 ząbki
czosnkusól,
pieprzWykonanie:Przygotowanie pesto rozpoczynamy od podprażenia
płatków migdałowych na suchej patelni, aż będą rumiane.
Rukolę,
płatki,
starty ser,
czosnek,
przyprawy i
oliwę umieszczamy w naczyniu do blendowania.
Składniki dokładnie blendujemy na jednolitą masę.Takie pesto możemy zjeść z
makaronem -
makaron po odcedzeniu (zostawiamy kilka łyżek
wody) wrzucamy do garnka, dodajemy pesto i dokładnie mieszamy, aby pokryło
makaron, ale możemy też zjeść je na kanapkach.
Smacznego!