Wykonanie
Cześć!Czy wiecie, że
fasola została sprowadzona w XVI wieku do Europy przez hiszpańskich i portugalskich konkwistadorów?
Istnieje wiele przepisów z
fasolą, ale z pewnością najbardziej znana jest bretońska wersja.
Fasolka po bretońsku jest tradycyjnym brytyjskim daniem podawanym najczęściej do śniadania.Mimo swojego "zagranicznego" pochodzenia, bardzo często gości w na naszych stołach.Jest to idealne danie, na taką pogodę. Jest rozgrzewające i sycące.Tradycyjnie - przepis pochodzi z "Elementarza gotowania". Nieco zmodyfikowany przeze mnie.Zapraszam!Składniki:400 g
suchej fasoli jaś3 plastry karczku (ok. 300 g)1 duża
kiełbasa (ok, 250 g)3 łyżki
koncentratu pomidorowego3 łyżki
majeranku3 łyżki
cukrupieprz,
sólWykonanie:Pracę rozpoczynamy od zajęcia się
fasolą. Są dwie szkoły:
Fasolę moczymy w wodzie przez całą noc.
Fasolę zalewamy wrzątkiem zagotowujemy i odstawiamy na 2 godziny.Ja zdecydowałam się na drugi sposób.Po 2 godzinach wymieniamy
wodę (5 szklanek
wody) i stawiamy na średnim ogniu. Gotujemy od 1 h do 2 h,
fasola musi być miękka, ale nie rozgotowana.Karczek kroimy w kostkę i podsmażamy, aż się wyraźnie zrumieni. Zdejmujemy go z patelni i na jego miejsce wsypujemy
kiełbasę, pokrojoną również kostkę. Podsmażamy.Kiedy
fasola jest już prawie miękka, wrzucamy do niej
mięso,
koncentrat pomidorowy zmieszany z
cukrem i kilkoma łyżkami
wody, doprawiamy i gotujemy jeszcze ok 30 minut.Jeśli
sos jest zbyt rzadki wystarczy wyciągnąć kilka ziaren
fasoli, rozgnieść je dokładnie i wrzucić do sosu, dokładnie zamieszać.
Danie podajemy na przykład z
chlebem.Smacznego!