Wykonanie
Fasolka po bretońsku to danie bardzo popularne w naszej, polskiej kuchni.Najlepiej smakuje ze świeżymi
pomidorami, ale moja mama zawsze przyrządza je z dobrym jakościowo
koncentratem pomidorowym.A musicie wiedzieć, że moja mama robi najlepszą
fasolkę po bretońsku i najlepsze leczo .Zdradzę Wam również, że zawsze, gdy byłam mała, rozgniatałam
fasolkę z sosem i moczyłam w tej miksturze
bułkę. Mniammmm. Niesamowity smak.Potrzebujesz:2 puszki
fasolki białej dobrej jakości4
kiełbaski śląskie (możecie wybrać dowolna
kiełbasę)
koncentrat pomidorowy (słoik, 200g)
sólpieprzmajeranekłyżka
cukruWYKONANIE:1.
Fasolkę wraz z zalewą przekładamy do garnka, dodajemy łyżkę
cukru i resztę przypraw w ilości według uznania.2.
Kiełbasę kroimy w średniej wielkości kostkę i podsmażasz aż skórka będzie chrupiąca. Wtedy na patelnię dokładamy koncentrat i chwilę zapiekamy go razem z
mięsem. Do słoika po koncentracie można dolać trochę
wody by wymieszała się z resztkami pozostałymi na ściankach. Taką miksturę wlewamy do
fasolki.3.
Fasolkę mieszamy z
kiełbasą i koncentratem, chwilę podgotowujemy. Jeśli trzeba doprawiamy do smaku.
Smacznego!Pani M.