Wykonanie
Cześć :)Kto nie lubi brukselki? Mam nadzieję, że po wykonaniu tego hmm... dania? bardziej przekąski, zmienicie zdanie :)Też nie przepadałam za
brukselką, ale moje grymaszenie bardziej opierało się na tym, że co zielone to niesmaczne (podobnie było ze
szpinakiem :) ). Dopóki nie spróbowałam, uważałam że jest ohydna :PNa szczęście zmieniłam zdanie i coraz częściej po nią sięgam :)
Przepis pochodzi z książki Ruth Reichl "
Czosnek i szafiry czyli sekretne życie krytyka w przebraniu".Składniki:1 kg małej
brukselki (oczyszczonej)3 łyżki
oliwy z oliweksól,
pieprzopcjonalnie 4 grube plasterki
bekonu pokrojone w kostkęWykonanie:Piekarnik rozgrzewamy do ok. 250 st.
Brukselki układamy na blaszce, na folii do pieczenia. Skrapiamy
oliwą z oliwek, mieszamy aby
oliwa pokryła je całkowicie. Posypujemy
solą i
pieprzem. Jeśli dodajemy
bekon, to właśnie teraz, na wierzchu.
Pieczemy, aż staną się ciemne i chrupkie, prawie spalone :)Smacznego!