Wykonanie
Sezon na
dynię w pełni!
Moją wenę w pieczeniu
chleba uskuteczniam ostatnio regularnie. O wiele smaczniej zajadać kanapki z własnoręcznie zrobionym, domowym
pieczywkiem, niż tym sklepowym, który już następnego dnia przypomina w smaku i fakturze cholewę buta.Tym razem inspirację na przepis zapożyczyłam ze Słodkiego Świata Wypieków .Dodatek świeżej, startej na tarce, dyni nadał mu miękkości i wilgoci. A ziarna przyjemnie chrupały w zębach :)
Składniki na keksówkę o wymiarach 30x10x8 cm (LxWxH):30g świeżych
drożdży100ml ciepłego
mleka1 łyżeczka
cukru250g
mąki pszennej razowej - typ 2000150g
mąki pszennej - u mnie tortowa100g
otrębów owsianych1 łyżeczka
soli150ml ciepłej
wody - u mnie zwykła, ciepła "kranówa"2 łyżki
oliwy200g świeżej dyni - startej na dużych oczkach tarki50g
ziaren słonecznika - plus garść do posypania z wierzchu przed pieczeniem; kto lubi może zaszaleć i dodać nawet 100g :)
masło - do wysmarowania formy przed pieczeniem
kasza manna - do obsypania formy
mleko - do posmarowania
chleba przed pieczeniem
Drożdże rozmieszać w ciepłym
mleku z 1 łyżeczką
mąki i 1 łyżeczką
cukru. Odstawić do wyrośnięcia na 10 min. w ciepłe miejsce aż rozczyn "ruszy". Używać wysokiego naczynia i pilnować, gdyż
drożdże kipią ;)Do dużej miski przesiać
mąkę pszenną - wpuszcza się w ten sposób bąbelki powietrza i ciasto lepiej rośnie . Dodać pozostałe składniki sypkie:
mąkę razową,
otręby i
sól. Dolać składniki mokre: ciepłą
wodę,
oliwę oraz rozczyn
drożdżowy i wymieszać.Na końcu dołożyć startą
dynię oraz
ziarna słonecznika.Foremkę keksową wysmarować
masłem i obsypać
kaszą manną -
kasza manna jest tu lepsza niż
bułka tarta,
zrobi się z niej chrupiąca skórka i nie ma tendencji do przypalania się, w przeciwieństwie do
bułki.Wyrośnięte ciasto
chlebowe krótko zagnieść - w ten sposób je odgazowywujemy . Przełożyć je do formy i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30-40 min do wyrośnięcia - pod przykryciem ze ściereczki kuchennej.Tuż przed pieczeniem wierzch
chleba posmarować
mlekiem i posypać
ziarnami słonecznika.Wstawić do nagrzanego do 200C piekarnika i piec 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180C i piec jeszcze 45-50 minut, do ładnego zarumienienia skórki - piec na dolnym poziomie piekarnika w opcji góra-dół (bez termoobiegu).Upieczony chlebek powinien być ładnie zarumieniony, a postukany od
spodu powinien wydawać głuchy dźwięk.Studzić wyjęty jeszcze gorący z blaszki na metalowej kratce.