Wykonanie
Takiego guziczka z chęcią sobie doszyję do swetra!
W ostatniej edycji Ciasta na niedzielę tematem przewodnim były
ciasteczka. Przepis i inspiracja dowolne, ważne żeby było smacznie :) Dzięki za wspólne wypiekanie, frajdę miałam ogromną!"Kolejny weekend spędzimy podczas wspólnego wirtualnego pieczenia
ciasteczek ...do wyboru jakie kto chce, nadziewane, kruche , przekładane itd.....im więcej sprawdzonych przepisów tym lepiej..." [źródło: Ciasto na niedzielę] Przy okazji podrzucam trochę
wiedzy tajemnej w temacie ciasta kruchego i półkruchego . Więcej do poczytania przy okazji wypracowanego w pocie czoła Idealnego ciasta na tartę .Przyznam szczerze, że typowego ciasta kruchego rzadko używam w kuchni. Opieram się przeważnie na cieście półkruchym, jako bazie pod
ciasteczka, tarty czy inne słodkie wypieki. Diabeł tkwi tu w szczegółach, a zwłaszcza w
proszku do pieczenia,
białku czy
śmietanie, którymi to składnikami półkruche ciasto się charakteryzuje, a kruche wręcz przeciwnie.Kruche vs PółkrucheCiasto kruche swą kruchą strukturę zawdzięcza dużej zawartości tłuszczu (proporcja wagowa
mąki do tłuszczu powinna wynosić 2:1). Oprócz wspomnianych składników do ciasta kruchego dodaje się także
żółtka jaj,
cukier, aromaty oraz
sól. Z zasady nie stosuje się środków spulchniających, takich jak np.
proszek do pieczenia. Ciasto, do wyrobu którego użyto również
śmietany,
białek jaj i
proszku do pieczenia, nazywane jest
ciastem półkruchym . [Źródło: Wikipedia ] Przy przygotowywaniu ciasta kruchego istotne jest, aby kierować się kilkoma kluczowymi zasadami:Schłodzone składniki -
masło,
jaja,
śmietana muszą być prosto z lodówkiJak najkrótszy czas zagniatania - składniki siekać szerokim nożem, aby unikać kontaktu ciepłych dłoni z
ciastem; "przerobione" ciasto nie jest delikatne, lecz twardeDobrze rozdrobnione składniki - przy użyciu wspomnianego noża; najpierw siekać same
masło z sypkimi składnikami; dopiero jak będą dobrze rozdrobnione dodać
jaja i
śmietanę, chwilę posiekać i dopiero
potem wyrobićSchłodzenie przed pieczeniem - uformowane w walec i owinięte w folię spożywczą ciasto wrzucić na co najmniej 30 min. (a lepiej na 1 godz.) do lodówki; ewentualnie można skrócić ten czas pomagając sobie zamrażarką (wtedy 15 min wystarczy)
A teraz przejdźmy do konkretów, czyli przepisu na półkruche
ciasteczka guziczki .Składniki na 2 blachy
ciastek:100g
masła - chłodne z lodówki350g
mąki180g
cukru1 łyżka domowego
cukru waniliowego - można zastąpić małym
cukrem wanilinowym (15g)2 łyżeczki pasty waniliowej1/3 łyżeczki
proszku do pieczenia1 całe
jajko + 1
żółtko - chłodne z lodówki
Na stolnicy posiekać nożem suche składniki (
mąka,
cukier,
cukier waniliowy,
proszek do pieczenia) z
masłem na drobne kawałki. Dodać całe
jajko i dodatkowe
żółtko oraz pastę
waniliową i kontynuować siekanie. Następnie szybko ugnieść ciasto rękoma.
Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folie spożywczą i schłodzić przez 30 minut w lodówce - ewentualnie w zamrażarce przez 10-15 minut.Oprószyć stolnicę
mąką i rozwałkować ciasto na grubość ok. 0,5cm. Wykrajać dowolne kształty i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.U mnie są to duże guziki, wykrajane małą szklanką. Następnie zrobiłam okrągłe wgłębienia kieliszkiem, a dziurki wykroiłam słomką.Wstawić do nagrzanego do 180C piekarnika i piec ok 10-15 minut, aż brzegi będą lekko zarumienione. Z racji, iż moje
ciasteczka były trochę grubsze, trzymałam je w piekarniku całe przewidziane 15 minut; czas pieczenia mocno tu zależy od wielkości i grubości
ciastek.
Ciastka można układać na blasze w niewielkiej odległości od siebie - 1-2 cm - gdyż zbyt mocno nie wyrastają. Studzić na metalowej kratce.Po upieczeniu
ciastka będą dość twarde, najlepsze do jedzenia są następnego dnia, gdy już trochę skruszeją. Przechowywać je w metalowej puszce - na początku może być niedomknięta, aby przyspieszyć proces kruszenia.PIEKŁAM WSPÓLNIE Z:Różowa kuchnia -
Ciastka korzenneSama
słodycz u Asi - Kosmiczne oczkaMoje wypieki i nie tylko... -
Ciastka pieczarkiKulinarne szaleństwa Maniusi -
Migdałowe ciasteczkaIzioni pyszne smaki -
Ciasteczka z oczkiemKocurkowa kuchnia babuni -
Ciasteczka "ziarenka
kawy"Moje domowe kucharzenie -
Ciasteczka z
białą czekoladąEksplozja smaku.es -
Ciasteczka miodoweCafe
Amaretto -
Kawowe ciasteczka owsiane z
makiemAgnieszka Rec - Babeczki z różowym kremem i
galaretkąLili w kuchni - Boskie
ciasteczka migdałoweAngelisiak bloguje - Maślane kruche
ciasteczkaKuchnia co dnia -
Migdałowe ciasteczka z nadzieniem
śliwkowymLidia Wesołowska - Domowe Rafaello