ßßß Cookit - przepis na Czekoladowe mini-muffinki z wiśniami

Czekoladowe mini-muffinki z wiśniami

nazwa

Wykonanie

Prosto, szybko i przesmacznie - o to w kuchni właśnie chodzi!
Zaopatrzyłam się ostatnio w blachę do mini-babeczek - takich o średnicy 4cm - i koniecznie musiałam ją natychmiast wypróbować. Tak więc na dzisiejszej, kulinarnej "tapecie" - mini-muffinki!
Z zasady hołduję przekonaniu - przekładając je również na kucharzenie - że jeśli mam coś sprawdzonego i to coś działa (!), to korzystam z takiego patentu masowo. Tak więc ponownie wróciłam do przepisu na muffinki podpatrzonego na blogu Fajne babeczki i wykorzystałam z drobnymi modyfikacjami.
Składniki na 24 mini-muffinki o średnicy ok.4cm - plus 4 standardowo duże, gdy zabrakło mi już tej mniejszej blachy :)
1¾ szkl. mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
2 czubate łyżki kakao - gorzkiego
½ szkl. cukru
1 mały cukier wanilinowy [16g]
2 jajka
1/3 szkl. oleju
¾ szkl. mleka
½ szkl. wiśni drążonych z kompotu - lub innych owoców czy bakalii
płatki czekoladowe - do posypania na wierzchu na jeszcze ciepłe muffinki
opcjonalnie polewa czekoladowa - do polania na wierzch - własnej roboty do znalezienia TU
Piekarnik ustawić na 180C - kratka na środkowym poziomie piekarnika; grzałka góra-dół; bez termoobiegu.
W oddzielnym naczyniu wymieszać wszystkie składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, cukier i cukier wanilinowy.
W dużej misce roztrzepać widelcem jajka, następnie dodać resztę składników mokrych: olej i mleko. Wymieszać.
Do miski ze składnikami mokrymi dosypać te suche. Zamieszać lekko łyżką - mieszać tylko na tyle aby wszystko mniej więcej się połączyło, im więcej zostanie w cieście grudek, tym babeczki będą wilgotniejsze i bardziej puszyste.
Formę na mini-muffinki wyłożyć papilotkami, nałożyć ciasto - u mnie do 4/5 wysokości papilotek. Do każdej wcisnąć po 2 sztuki wiśni drążonych.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok 15-18 minuty - czas pieczenia dostosować do ilości nałożonego do papilotek ciasta i wielkości muffinek - te o "standardowych" rozmiarach należy piec co najmniej 20-23 minuty.
Jeszcze ciepłe muffinki posypać płatkami czekoladowymi - wtedy czekolada przylgnie do wierzchu u nie będzie opadać. Ewentualnie można wykorzystać własnej roboty polewę czekoladową - przepis idealny, wypracowany m etodą wielu prób, rozczarowań i błędów.
Inne moje wariacje w temacie muffinek do znalezienia poniżej:
Muffinki z amarantusem - "perełka" dietetyczna!
Źródło:http://grunttoprzepis.blogspot.com/2015/06/czekoladowe-mini-muffinki-z-wisniami.html