Wykonanie
Żądza ciasta rządzi!
Złapała mnie wczoraj ogromna "chcica" na coś słodkiego :) Moja "chcica" jest mocno wybredna i nie zadowala się niestety byle czym. Często ma dokładnie sprecyzowane wymagania i ani rusz zapchać ją czymś innym. Wczoraj musiało to być koniecznie domowe ciasto
owocowe! Złapałam się więc za mój sztandarowy przepis na ciacho na nagłe potrzeby :)Przepis podstawowy jest banalnie prosty i szybki w wykonaniu. A co najważniejsze, nigdy się nie znudzi, bo wystarczy pożonglować
owocami i dodatkami, aby otrzymać przepyszne, różnorodne warianty ciasta.Inne wariacje w tym temacie tu:Ciasto
waniliowe z
truskawkamiProste ciasto z
winogronamiSkładniki na małą tortownicę o średnicy 18 cm:3
jaja (całe) - dużeszczypta
soli9 łyżek
cukr1 mały
cukier wanilinowy½ kostki
margaryny roślinnej (125g) - musi być miękka, czyli wyjąć wcześniej z lodówki i zostawić na ok.30 min. w temp. pokojowej8 łyżek
mąki pszennej tortowej2 łyżki
kakao - gorzkiego1 i ½ łyżeczki
proszku do pieczenia250g wypestkowanych
czereśni - z reguły
daję więcej
owoców, nawet do 400g, ale akurat były
braki w lodówce
płatki migdałowe - do posypania
Zmiksować w dużej misce całe
jaja ze szczyptą
soli i
cukrem -
cukier dodawać stopniowo. Dołożyć pokrojoną w kawałki
margarynę i po trochu dosypywać
mąkę z
proszkiem do pieczenia i
kakao. Wyrobić wszystko mikserem przez kilka minut na gładką masę.Małą tortownicę wysmarować
masłem i obsypać
kaszą manną -
kasza manna jest tu lepsza niż
bułka tarta bo nie ma tendencji do przypalania się . Przełożyć do niej ciasto i równo rozprowadzić po dnie tortownicy - pomóc sobie łyżką, bo ciasto będzie dość gęste .Na wierzch wyłożyć przekrojone na połówki i wypestkowane
czereśnie.
Owoce lekko wcisnąć w ciasto.Piec w temp. 180C ok. 50 minut na środkowym poziomie piekarnika - u mnie bez termoobiegu . Na 10 minut przed końcem pieczenia posypać ciasto
płatkami migdałowymi.Im mniejsza tortownica, tym wyższe ciasto i wydłużony czas pieczenia. Wykonać test „suchego patyczka” by upewnić się że się upiekło - jak wyjdzie suchy, niczym nie oblepiony, to ciasto gotowe!Uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić ciasto do lekkiego przestudzenia na 10 minut, następnie wyjąć z piekarnika i odstawić do zupełnego wystudzenia jeszcze w tortownicy.
Bardzo się cieszę, iż SMAKER ochrzcił moje ciacho na Fejsie mianem najsmaczniejszego :) Dziękuję! :)