Wykonanie
O
truskawko!
Skusiły mnie pierwsze, dostępne w osiedlowym warzywniaku, polskie
truskawki. Może nie tak piękne, błyszczące i dorodne jak te importowane, ale na pewno zdrowsze i mniej sztuczne w smaku. Postanowiłam wykorzystać je w szybkim i łatwym do przygotowania, ale jakże smacznym cieście
owocowym.Ciasto to bardzo często gości na moim
stole jako deserowy dodatek do
kawki czy
herbatki. Przepis podstawowy jest banalnie prosty, zmieniam tu jedynie
owoce i dodatki, by cieszyć się najróżniejszymi wariacjami ciasta.Pierwotna wersja do znalezienia tu: Proste ciasto z
winogronamiSkładniki na małą tortownicę o średnicy 18 cm:3
jaja (całe)szczypta
soli8 łyżek
cukru - dla łasuchów sugeruję dodać 2 łyżki, czyli razem 10 – będzie naprawdę słodkie2 łyżeczki esencji waniliowej - można zastąpić
aromatem waniliowym½ kostki
margaryny roślinnej (125g) - musi być miękka, czyli wyjąć wcześniej z lodówki i zostawić na ok.30 min. w temp. pokojowej10 łyżek
mąki pszennej tortowej1 i ½ łyżeczki
proszku do pieczeniaok. 400g dowolnych
owoców - u mnie tym razem świeże
truskawkicukier perlisty do posypania
W dużej misce zmiksować całe
jaja ze szczyptą
soli i
cukrem -
cukier dodawać stopniowo. Dołożyć pokrojoną w kawałki
margarynę i po trochu dosypywać
mąkę z
proszkiem do pieczenia. Wyrobić wszystko mikserem przez kilka minut na gładką masę.Małą tortownicę wysmarować
masłem i obsypać
kaszą manną -
kasza manna jest tu lepsza niż
bułka tarta bo nie ma tendencji do przypalania się . Przełożyć do niej ciasto i równo rozprowadzić po dnie tortownicy - najlepiej pomóc sobie łyżką, bo ciasto będzie dość gęste . Ciasta jest dość mało, ale bez obaw, urośnie w pieczeniu.Na wierzch wyłożyć przekrojone na ćwiartki
truskawki. Posypać
cukrem perlistym wedle uznania - ja sypałam akurat po 30 minutach pieczenia, żeby
cukier nie wsiąkł w ciasto.Piec w temp. 180C ok. 40-50 minut na środkowym poziomie piekarnika - u mnie bez termoobiegu . Im mniejsza tortownica, tym wyższe ciasto i wydłużony czas pieczenia. Wykonać test „suchego patyczka” by upewnić się że się upiekło - jak wyjdzie suchy, niczym nie oblepiony – ciasto gotowe! Uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić ciasto do lekkiego przestudzenia na 10-15 minut, następnie wyjąć z piekarnika i odstawić do zupełnego wystudzenia jeszcze w tortownicy.Delektować się pysznym,
waniliowo-
owocowym smakiem ciasta :)