ßßß Cookit - przepis na Ciasto waniliowe z truskawkami

Ciasto waniliowe z truskawkami

nazwa

Wykonanie

O truskawko!
Skusiły mnie pierwsze, dostępne w osiedlowym warzywniaku, polskie truskawki. Może nie tak piękne, błyszczące i dorodne jak te importowane, ale na pewno zdrowsze i mniej sztuczne w smaku. Postanowiłam wykorzystać je w szybkim i łatwym do przygotowania, ale jakże smacznym cieście owocowym.
Ciasto to bardzo często gości na moim stole jako deserowy dodatek do kawki czy herbatki. Przepis podstawowy jest banalnie prosty, zmieniam tu jedynie owoce i dodatki, by cieszyć się najróżniejszymi wariacjami ciasta.
Pierwotna wersja do znalezienia tu: Proste ciasto z winogronami
Składniki na małą tortownicę o średnicy 18 cm:
3 jaja (całe)
szczypta soli
8 łyżek cukru - dla łasuchów sugeruję dodać 2 łyżki, czyli razem 10 – będzie naprawdę słodkie
2 łyżeczki esencji waniliowej - można zastąpić aromatem waniliowym
½ kostki margaryny roślinnej (125g) - musi być miękka, czyli wyjąć wcześniej z lodówki i zostawić na ok.30 min. w temp. pokojowej
10 łyżek mąki pszennej tortowej
1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 400g dowolnych owoców - u mnie tym razem świeże truskawki
cukier perlisty do posypania
W dużej misce zmiksować całe jaja ze szczyptą soli i cukrem - cukier dodawać stopniowo. Dołożyć pokrojoną w kawałki margarynę i po trochu dosypywać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wyrobić wszystko mikserem przez kilka minut na gładką masę.
Małą tortownicę wysmarować masłem i obsypać kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta bo nie ma tendencji do przypalania się . Przełożyć do niej ciasto i równo rozprowadzić po dnie tortownicy - najlepiej pomóc sobie łyżką, bo ciasto będzie dość gęste . Ciasta jest dość mało, ale bez obaw, urośnie w pieczeniu.
Na wierzch wyłożyć przekrojone na ćwiartki truskawki. Posypać cukrem perlistym wedle uznania - ja sypałam akurat po 30 minutach pieczenia, żeby cukier nie wsiąkł w ciasto.
Piec w temp. 180C ok. 40-50 minut na środkowym poziomie piekarnika - u mnie bez termoobiegu . Im mniejsza tortownica, tym wyższe ciasto i wydłużony czas pieczenia. Wykonać test „suchego patyczka” by upewnić się że się upiekło - jak wyjdzie suchy, niczym nie oblepiony – ciasto gotowe! Uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić ciasto do lekkiego przestudzenia na 10-15 minut, następnie wyjąć z piekarnika i odstawić do zupełnego wystudzenia jeszcze w tortownicy.
Delektować się pysznym, waniliowo-owocowym smakiem ciasta :)
Źródło:http://grunttoprzepis.blogspot.com/2015/05/ciasto-waniliowe-z-truskawkami.html