ßßß Cookit - przepis na Dietetyczna pasta z tuńczyka z oliwkami

Dietetyczna pasta z tuńczyka z oliwkami

nazwa

Wykonanie

Niskokaloryczna wersja z jogurtem
Tradycyjnie Pan Mąż ma alergię zachowawczą na wszystko co ochrzczone mianem "dietetyczne" - nie chce jeść, wbrew jego religii/przekonaniom albo coś [zionę sarkazmem] ... Nauczona błędami przeszłości, nie informowałam więc Pana Męża, że w paście zamiast standardowego "zlepiacza" w postaci majonezu, użyłam tego mniej kalorycznego - czyli jogurtu naturalnego . Nawet się nie poznał i zajadał z ogromnym smakiem:)
Wniosek: Im posiłek dla Pana Męża bardziej tajemniczy składnikami, tym pożycie małżeńskie mniej burzliwe i bardziej udane :)
Składniki:
1 puszka tuńczyka w kawałkach w zalewie własnej(120g po odsączeniu z zalewy)
4 jaja - ugotowane na twardo i pokrojone w kostkę
3 małe ogórki kiszone (80g) - pokrojone w drobną kostkę
1/2 średniej cebuli czerwonej (40g) - pokrojona w drobną kostkę
3 łyżki oliwek zielonych (50g) - pokrojone w plasterki
2-3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego - używam Zott albo Bakoma
sól i pieprz - u mnie sól cebulowa i pieprz kolorowy
Jaja ugotować na twardo i po wystudzeniu oraz obraniu ze skorupki, pokroić w kostkę - amatorzy bardziej gładkiej pasty, mogą jaja zetrzeć na dużych oczkach tarki, konsystencja całości będzie wtedy bardziej jednolita .
Tuńczyka odsączyć z zalewy i rozdrobić. Cebulę i ogórki kiszone pokroić w drobną kosteczkę. Oliwki pokroić w plasterki. Wszystko wsypać do miski, przyprawić i wymieszać z jogurtem.
Odstawić na co najmniej 30 minut do lodówki dla "przegryzienia się smaków" - opcja dla cierpliwych, ja niestety z żarłoczności pastę pożeram natychmiast po przygotowaniu...
Najlepiej smakuje z własnoręcznie wypiekanym, domowym chlebem - na zdjęciach paście towarzyszy mój pełnoziarnisty chleb z serem feta .
Źródło:http://grunttoprzepis.blogspot.com/2015/03/dietetyczna-pasta-z-tunczyka-z-oliwkami.html