Wykonanie
Błękitne skarby lata!
![](/Data/Images/grunttoprzepis.blogspot.com\2014_slash_08_slash_placuszki-twarogowe-z-borowkowym/l/214632432.jpg)
Co tu dużo gadać! Niech potrawa przemówi sama za siebie! :)Składniki na ok. 25 placuszków - czyli porcja dla 3 głodomorów :2 kostki
twarogu (po 200g) - chudy lub półtłusty4
jaja - duże, lub 5 małych5 łyżek
mąki pszennej - czubate2 łyżki
cukru - płaskie1 łyżeczka
proszku do pieczenia - płaska1 mały
cukier wanilinowy (16g) - lub 1 płaska łyżka domowego
cukru waniliowego(wyrób własny TU)szczypta
soli![](/Data/Images/grunttoprzepis.blogspot.com\2014_slash_08_slash_placuszki-twarogowe-z-borowkowym/l/-665194526.jpg)
Twaróg rozgnieść widelcem w oddzielnym naczyniu. W dużej misce ubić mikserem pianę z
białek ze szczyptą
soli. Dodać
cukier,
cukier waniliowy i dalej poubijać. Dodać resztę składników i wymieszać krótko mikserem. Mieszanina powinna
mieć konsystencję gęstej
śmietany - nie tak płynna jak na naleśniki .Nakładać łyżką na rozgrzany
olej na patelnię. Smażyć na złoty kolor z obu stron. Trzeba uważać i pilnować smażenia, bo ze względu na dużą ilość
twarogu, placuszki lubią się przypalać.Propozycja podania:
borówki +
jogurt naturalny + domowy
cukier waniliowy(wyrób własny TU) = wymieszać razem i nakładać na gorące jeszcze placuszki. Jeść
póki ciepłe!Równie dobrze smakują odgrzewane w mikrofali następnego dnia - wyśmienity obiad do pracy, tym razem z
konfitura jagodową jako przybraniem :)
![](/Data/Images/grunttoprzepis.blogspot.com\2014_slash_08_slash_placuszki-twarogowe-z-borowkowym/l/1727018219.jpg)
![](/Data/Images/grunttoprzepis.blogspot.com\2014_slash_08_slash_placuszki-twarogowe-z-borowkowym/l/-2133446135.jpg)
![](/Data/Images/grunttoprzepis.blogspot.com\2014_slash_08_slash_placuszki-twarogowe-z-borowkowym/l/396225990.jpg)