To jedno z moich ulubionych ciast piernikowych i często do niego wracam. Polecam serdecznie!Składniki:3 szklanki mąki2 niepełne szklanki cukru2 szklanki mleka37,5 dag masła lub margaryny3 jajka3 łyżki powideł śliwkowych2 łyżki kakao2 łyżeczki sody oczyszczonej5 dag rodzynek5 dag posiekanych orzechów włoskichprzyprawa do piernikówSposób wykonania:1. Mąkę przesiać z sodą i kakao.2. Miękkie masło / margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, w trakcie ucieranie wbijać po 1 żółtku.3. Stopniowo dodawać powidła, mleko w temperaturze pokojowej, mąkę. Dodać rodzynki i orzechy, a na końcu ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie, ale dokładnie wymieszać.4. Masę przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia (wymiary: 36x24cm). Piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 50-60 minut - do suchego patyczka.5. Gotowy wystudzony piernik można polać polewą czekoladową, czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej, lukrem cytrynowym lub oprószyć cukrem pudrem.Smacznego!!!Źródło: Ulubione ciasta Kasi, wyd. 1998