ßßß Cookit - przepis na Zupa szczawiowa

Zupa szczawiowa

nazwa

Wykonanie

Najlepszą zupę szczawiową gotowała moja babcia... W ogródku, pod jabłonką miała własny szczaw, dzięki czemu kilka razy w sezonie zjadaliśmy zupę i nie było to żadnym szczególnym wydarzeniem. Rozmawiając z koleżanką z pracy o szczawiu, uświadomiłam sobie, że nie jadłam szczawiówki od dobrych piętnastu lat. Postanowiłam to nadrobić i zmierzyć się ze smakiem wspomnień... Przyznam się Wam, że ugotowałam tę zupę z pamięci. Wykorzystując metody gotowania babci. Efekt? Ech, smak ze wspomnień :)
Składniki:
2 litry wody
kawałek mięsa wieprzowego/drobiowego
2 marchewki
2 pietruszki
1/2 selera
biała część pora
4 ziemniaki
ulubione przyprawy rosołowe (u mnie: ziele angielskie, pieprz ziarnisty, vegeta natur)
duży pęczek szczawiu
łyżka masła
3 czubate łyżki śmietany kwaśnej
płaska łyżka mąki
3 jajka
garść posiekanego młodego koperku
Sposób przygotowania:
Wodę zagotuj. Dodaj umyte mięso i gotuj przez 30 minut. Dodaj pokrojone w kostkę warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler, por i ziemniaki. Przypraw wedle uznania i gotuj kolejne 10 minut. W tym czasie umyj szczaw, usuń łodyżki i pokrój go w paski. W garnku rozpuść masło i wrzuć szczaw. Smaż go, aż uzyska konsystencję puree. Dodaj uzyskaną masę do wywaru i gotuj około 10 minut. W kubeczku wymieszaj śmietanę z mąką i zahartuj je dodając kilka dużych łyżek gorącej zupy. Wlej do garnka z zupą ciągle mieszając. Zagotuj. Zestaw z ognia i po chwili wlej rozbełtane surowe jajka - ciągle mieszaj, aż jajka się zetną. Dodaj koperek i... możesz podawać :)
Źródło:http://zapach-domu.blogspot.com/2014/05/zupa-szczawiowa.html