Wykonanie
Dawno mnie tutaj nie było i trochę stęskniłam się za moim blogiem :) Ale już jestem i postaram się nie robić już takich przerw. I dlatego dzisiaj przedstawię Wam danie, które idealnie pasuje do tej pięknej chwili :)Wczoraj udało mi się kupić w Biedronce
ryż do risotto, a w zamrażalniku czekały piękne
krewetki koktajlowe, więc wybór był całkiem prosty.Paella z
krewetkami i warzywami . Mój kolejny kulinarny debiut. Wcześniej zdarzyło mi się ją jeść, ale nigdy nie robiłam paelli, nie wspominając o tym, że
krewetki przyrządzałam tylko raz w życiu ;)
Oryginalny przepis pochodzi z blogu gotowanie z pasją, jednak nieco go zmodyfikowałam.Składniki:1litr
bulionu drobiowego lub warzywnegoszczypta
szafranu2 ząbki
czosnku3łyżki
oliwy200g
ryżu do risotto1/2 łyżeczki
słodkiej papryki1/3 łyżeczki
pieprzu cayenne (może być czarny)szczypta
soli100ml
białego wina1 łyżka
koncentratu pomidorowegowarzywa na patelnię (hiszpańskie)200g
krewetek koktajlowych200g czarnych
oliwekPrzyrządzanie:Zagotować
bulion z
szafranem. Ząbki
czosnku posiekać w cienkie plasterki. Na rozgrzaną
oliwę dodajemy
czosnek,
przyprawy i
ryż. Smażymy przez 5-7 minut, aż
ryż się zeszkli, co chwilę mieszając. Wlewamy
wino, mieszamy i gotujemy przez około 2 minuty, aż
wino wyparuje.Dodajemy
przecier pomidorowy i mieszamy. Wlewamy gorący
bulion, dodajemy warzywa i gotujemy bez mieszania przez 8-10 minut (dla wzmocnienia smaku dodałam odrobinę
przyprawy dodanej do warzyw). Następnie dodajemy oczyszczone
krewetki koktajlowe, zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy pod przykryciem przez 6 minut.Odstawiamy z ognia, dodajemy
oliwki i przykrywamy jeszcze na 2 minuty.
Smacznego :)