Wykonanie
Teraz jest najlepszy czas na przygotowywanie lecza. Warzywa o tej
porze są w pełni okresu najlepszego do ich zbioru, są jędrne, soczyste i świeżutkie, więc należy z nich jak najczęściej korzystać. Nie ma nic lepszego niż soczysta
papryka, czy też pachnące słońcem
pomidory. Leczo jest szybkim do przygotowania daniem i to od nas zależy co w nim się znajdzie. Może być z samych warzyw lub z dodatkiem dobrej
kiełbasy dla mięsożerców.
Składniki:3 duże kolorowe
papryki2 średnie
marchewki3 duże
cebule3 ząbki
czosnkuśredni pęczek
natki pietruszkipałka (300 - 400 g) dobrej
cienkiej kiełbasy (u mnie z
szynki)4 świeże
pomidory (opcjonalnie)100 ml
przecieru pomidorowego lub koncentratu2 łyżeczki
słodkiej papryki1 łyżeczka
ostrej papryki1/2 łyżeczki
tymianku1/2 łyżeczki
oreganopieprz i
sól do smaku
olej do smażeniaPrzygotowanie:
Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w dość duże kawałki, takie by podczas smażenia
papryka zachowała swój kształt.
Marchew, obrać, umyć i niezbyt drobno pokroić.
Cebulę i
czosnek obrać, pokroić
cebulę w
pióra, a
czosnek w plasterki.
Kiełbasę pokroić w plasterki.
Pomidory zanurzyć na chwilę we wrzątku, obrać ze skóry i wydrążyć pestki. Drobno pokroić.Do głębokiej patelni lub woka wlać nieco
oleju, rozgrzać, dodać
marchew i smażyć ze 2 minuty. Następnie dodać
cebulę i
czosnek,
cebulę zeszklić.Do
cebuli włożyć
kiełbasę, zrumienić, następnie dodać
pomidory,
tymianek i
oregano. Gotować bez przykrycia, aby nadmiar płynu odparowywał.Gdy
pomidory się rozpadną, dodać
paprykę, chwilę gotować, następnie dodać przecier lub koncentrat,
papryki mielone, doprawić
solą i
pieprzem do smaku. Dodać posiekaną
natkę pietruszki.Gotować do momentu, aż
papryka będzie ugotowana, nie powinna być rozgotowana, ma zachować swój kształt.Leczo jest smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno.