ßßß
 
            
         Teraz jest najlepszy czas na przygotowywanie lecza. Warzywa o tej porze są w pełni okresu najlepszego do ich zbioru, są jędrne, soczyste i świeżutkie, więc należy z nich jak najczęściej korzystać. Nie ma nic lepszego niż soczysta papryka, czy też pachnące słońcem pomidory. Leczo jest szybkim do przygotowania daniem i to od nas zależy co w nim się znajdzie. Może być z samych warzyw lub z dodatkiem dobrej kiełbasy dla mięsożerców.
Teraz jest najlepszy czas na przygotowywanie lecza. Warzywa o tej porze są w pełni okresu najlepszego do ich zbioru, są jędrne, soczyste i świeżutkie, więc należy z nich jak najczęściej korzystać. Nie ma nic lepszego niż soczysta papryka, czy też pachnące słońcem pomidory. Leczo jest szybkim do przygotowania daniem i to od nas zależy co w nim się znajdzie. Może być z samych warzyw lub z dodatkiem dobrej kiełbasy dla mięsożerców.
 Składniki:3 duże kolorowe papryki2 średnie marchewki3 duże cebule3 ząbki czosnkuśredni pęczek natki pietruszkipałka (300 - 400 g) dobrej cienkiej kiełbasy (u mnie z szynki)4 świeże pomidory (opcjonalnie)100 ml przecieru pomidorowego lub koncentratu2 łyżeczki słodkiej papryki1 łyżeczka ostrej papryki1/2 łyżeczki tymianku1/2 łyżeczki oreganopieprz i sól do smakuolej do smażeniaPrzygotowanie:Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w dość duże kawałki, takie by podczas smażenia papryka zachowała swój kształt.Marchew, obrać, umyć i niezbyt drobno pokroić.Cebulę i czosnek obrać, pokroić cebulę w pióra, a czosnek w plasterki.Kiełbasę pokroić w plasterki.Pomidory zanurzyć na chwilę we wrzątku, obrać ze skóry i wydrążyć pestki. Drobno pokroić.Do głębokiej patelni lub woka wlać nieco oleju, rozgrzać, dodać marchew i smażyć ze 2 minuty. Następnie dodać cebulę i czosnek, cebulę zeszklić.Do cebuli włożyć kiełbasę, zrumienić, następnie dodać pomidory, tymianek i oregano. Gotować bez przykrycia, aby nadmiar płynu odparowywał.Gdy pomidory się rozpadną, dodać paprykę, chwilę gotować, następnie dodać przecier lub koncentrat, papryki mielone, doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać posiekaną natkę pietruszki.Gotować do momentu, aż papryka będzie ugotowana, nie powinna być rozgotowana, ma zachować swój kształt.Leczo jest smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno.
Składniki:3 duże kolorowe papryki2 średnie marchewki3 duże cebule3 ząbki czosnkuśredni pęczek natki pietruszkipałka (300 - 400 g) dobrej cienkiej kiełbasy (u mnie z szynki)4 świeże pomidory (opcjonalnie)100 ml przecieru pomidorowego lub koncentratu2 łyżeczki słodkiej papryki1 łyżeczka ostrej papryki1/2 łyżeczki tymianku1/2 łyżeczki oreganopieprz i sól do smakuolej do smażeniaPrzygotowanie:Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w dość duże kawałki, takie by podczas smażenia papryka zachowała swój kształt.Marchew, obrać, umyć i niezbyt drobno pokroić.Cebulę i czosnek obrać, pokroić cebulę w pióra, a czosnek w plasterki.Kiełbasę pokroić w plasterki.Pomidory zanurzyć na chwilę we wrzątku, obrać ze skóry i wydrążyć pestki. Drobno pokroić.Do głębokiej patelni lub woka wlać nieco oleju, rozgrzać, dodać marchew i smażyć ze 2 minuty. Następnie dodać cebulę i czosnek, cebulę zeszklić.Do cebuli włożyć kiełbasę, zrumienić, następnie dodać pomidory, tymianek i oregano. Gotować bez przykrycia, aby nadmiar płynu odparowywał.Gdy pomidory się rozpadną, dodać paprykę, chwilę gotować, następnie dodać przecier lub koncentrat, papryki mielone, doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać posiekaną natkę pietruszki.Gotować do momentu, aż papryka będzie ugotowana, nie powinna być rozgotowana, ma zachować swój kształt.Leczo jest smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno.