ßßß Cookit - przepis na Paprykowe leczo

Paprykowe leczo

nazwa

Wykonanie

Teraz jest najlepszy czas na przygotowywanie lecza. Warzywa o tej porze są w pełni okresu najlepszego do ich zbioru, są jędrne, soczyste i świeżutkie, więc należy z nich jak najczęściej korzystać. Nie ma nic lepszego niż soczysta papryka, czy też pachnące słońcem pomidory. Leczo jest szybkim do przygotowania daniem i to od nas zależy co w nim się znajdzie. Może być z samych warzyw lub z dodatkiem dobrej kiełbasy dla mięsożerców.
Składniki:
3 duże kolorowe papryki
2 średnie marchewki
3 duże cebule
3 ząbki czosnku
średni pęczek natki pietruszki
pałka (300 - 400 g) dobrej cienkiej kiełbasy (u mnie z szynki)
4 świeże pomidory (opcjonalnie)
100 ml przecieru pomidorowego lub koncentratu
2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki oregano
pieprz i sól do smaku
olej do smażenia
Przygotowanie:
Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w dość duże kawałki, takie by podczas smażenia papryka zachowała swój kształt.
Marchew, obrać, umyć i niezbyt drobno pokroić.
Cebulę i czosnek obrać, pokroić cebulę w pióra, a czosnek w plasterki.
Kiełbasę pokroić w plasterki.
Pomidory zanurzyć na chwilę we wrzątku, obrać ze skóry i wydrążyć pestki. Drobno pokroić.
Do głębokiej patelni lub woka wlać nieco oleju, rozgrzać, dodać marchew i smażyć ze 2 minuty. Następnie dodać cebulę i czosnek, cebulę zeszklić.
Do cebuli włożyć kiełbasę, zrumienić, następnie dodać pomidory, tymianek i oregano. Gotować bez przykrycia, aby nadmiar płynu odparowywał.
Gdy pomidory się rozpadną, dodać paprykę, chwilę gotować, następnie dodać przecier lub koncentrat, papryki mielone, doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać posiekaną natkę pietruszki.
Gotować do momentu, aż papryka będzie ugotowana, nie powinna być rozgotowana, ma zachować swój kształt.
Leczo jest smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno.
Źródło:http://przepisy-kulinarne-kuchcika.blogspot.com/2015/09/paprykowe-leczo.html