Wykonanie
Sezon
paprykowy w pełni, więc nie mogło się obyć bez lecza :)Najczęściej podaję leczo z plackami ziemniaczanymi, ale jeśli wolicie lżejszą wersję, to może być też z
ryżem :)Składniki1,2 kg
pomidorów,1,2 kg
papryki (czerwonej, żółtej, zielonej),0,6 kg
cebuli,0,5 litra
przecieru pomidorowego,0,5
kiełbasy z
szynki,1 łyżka
papryki słodkiej,1/2 łyżeczki
papryki ostrej,1 łyżka
cukru,1 łyżeczka
pieprzu,1 łyżeczka
soli (wg uznania),5 łyżek
oleju.
Pomidory należy sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na
oleju 7 minut (do lekkiego zrumienienia), następnie dodajemy
kiełbaskę pokrojoną w kostkę i dalej smażymy kilka minut. Następnie wrzucamy
pomidory, wszystko solimy i gotujemy pod przykryciem ok. 10 minut. W międzyczasie kroimy
paprykę w dużą kostkę i dodajemy ją wraz z przecierem do gotującego się lecza. Przyprawiamy
słodką papryką,
ostrą papryką,
pieprzem,
cukrem i dalej gotujemy, ale niezbyt długo, gdyż
papryka nie może się rozgotować (ok. 20-30 minut). Smacznego!