Wykonanie
            
Sezon 
paprykowy w pełni, więc nie mogło się obyć bez lecza :)Najczęściej podaję leczo z plackami ziemniaczanymi, ale jeśli wolicie lżejszą wersję, to może być też z 
ryżem :)Składniki1,2 kg 
pomidorów,1,2 kg 
papryki (czerwonej, żółtej, zielonej),0,6 kg 
cebuli,0,5 litra 
przecieru pomidorowego,0,5 
kiełbasy z 
szynki,1 łyżka 
papryki słodkiej,1/2 łyżeczki 
papryki ostrej,1 łyżka 
cukru,1 łyżeczka 
pieprzu,1 łyżeczka 
soli (wg uznania),5 łyżek 
oleju.
Pomidory należy sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. 
Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na 
oleju 7 minut (do lekkiego zrumienienia), następnie dodajemy 
kiełbaskę pokrojoną w kostkę i dalej smażymy kilka minut. Następnie wrzucamy 
pomidory, wszystko solimy i gotujemy pod przykryciem ok. 10 minut. W międzyczasie kroimy 
paprykę w dużą kostkę i dodajemy ją wraz z przecierem do gotującego się lecza. Przyprawiamy 
słodką papryką, 
ostrą papryką, 
pieprzem, 
cukrem i dalej gotujemy, ale niezbyt długo, gdyż 
papryka nie może się rozgotować (ok. 20-30 minut). Smacznego!


