ßßß Cookit - przepis na Karkówka w ketchupie

Karkówka w ketchupie

nazwa

Wykonanie

Karkówka często gości na moim stole, domownicy bardzo lubią ten rodzaj mięsa. Tym razem dla urozmaicenia zrobiłam ją w ketchupie, po pustych talerzach wnioskuję, że wszystkim smakowało. Karkówka jest na tyle wdzięcznym mięsem, że przygotowanie jej do pieczenia nie zajmuje dużo czasu, a gdy się piecze mamy czas na zrobienie np. surówki.
Polecam również: Karkówkę z pieczarkami i cebulą lub Karkówkę w sosie słodko-kwaśnym
Składniki:
1 kg karkówki
1 szklanka dobrego ketchupu (z jak najkrótszą listą składników)
3 łyżki przecieru lub koncentratu pomidorowego
2 - 3 cebule
2 - 3 ząbki czosnku
1 łyżka majeranku
sól, pieprz
Przygotowanie:
Karkówkę umyć, pokroić w 1 - 1,5 cm plastry. Obsmażyć lekko z obu stron, na patelni z minimalną ilością tłuszczu.
Cebule obrać i drobno pokroić.
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
Plastry karkówki układać na dno brytfanki lub żaroodpornego naczynia z pokrywką. Każdy plaster delikatnie oprószyć solą i ewentualnie pieprzem, jeśli używamy łagodnego ketchupu. Wierzch plastrów smarować ketchupem wymieszanym z przecierem pomidorowym, czosnkiem i majerankiem (jeśli masa do smarowania jest bardzo gęsta, dodać 2 - 3 łyżki zimnej wody). Na tak posmarowaną karkówkę kładziemy drobno pokrojoną cebulę.
Tak przygotowaną karkówkę pieczemy pod przykryciem 55 minut w 180 stopniach C. Po upieczeniu pozostawiamy w wyłączonym piekarniku z 5 - 10 minut, aby doszła.
Dobrze smakuje z kaszą gryczaną, jęczmienną lub z ziemniakami.
Źródło:http://przepisy-kulinarne-kuchcika.blogspot.com/2015/09/karkowka-w-ketchupie.html