Wykonanie
Karkówka często gości na moim
stole, domownicy bardzo lubią ten rodzaj
mięsa. Tym razem dla urozmaicenia zrobiłam ją w
ketchupie, po pustych talerzach wnioskuję, że wszystkim smakowało.
Karkówka jest na tyle wdzięcznym
mięsem, że przygotowanie jej do pieczenia nie zajmuje dużo czasu, a gdy się piecze mamy czas na zrobienie np. surówki.Polecam również:
Karkówkę z
pieczarkami i
cebulą lub
Karkówkę w
sosie słodko-kwaśnymSkładniki:1 kg
karkówki1 szklanka dobrego
ketchupu (z jak najkrótszą listą składników)3 łyżki przecieru lub
koncentratu pomidorowego2 - 3
cebule2 - 3 ząbki
czosnku1 łyżka
majerankusól,
pieprzPrzygotowanie:
Karkówkę umyć, pokroić w 1 - 1,5 cm plastry. Obsmażyć lekko z obu stron, na patelni z minimalną ilością tłuszczu.
Cebule obrać i drobno pokroić.
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.Plastry
karkówki układać na dno brytfanki lub żaroodpornego naczynia z pokrywką. Każdy plaster delikatnie oprószyć
solą i ewentualnie
pieprzem, jeśli używamy łagodnego
ketchupu. Wierzch plastrów smarować
ketchupem wymieszanym z
przecierem pomidorowym,
czosnkiem i
majerankiem (jeśli masa do smarowania jest bardzo gęsta, dodać 2 - 3 łyżki zimnej
wody). Na tak posmarowaną
karkówkę kładziemy drobno pokrojoną
cebulę.Tak przygotowaną
karkówkę pieczemy pod przykryciem 55 minut w 180 stopniach C. Po upieczeniu pozostawiamy w wyłączonym piekarniku z 5 - 10 minut, aby doszła.Dobrze smakuje z
kaszą gryczaną, jęczmienną lub z
ziemniakami.