ßßß
Karkówka często gości na moim stole, domownicy bardzo lubią ten rodzaj mięsa. Tym razem dla urozmaicenia zrobiłam ją w ketchupie, po pustych talerzach wnioskuję, że wszystkim smakowało. Karkówka jest na tyle wdzięcznym mięsem, że przygotowanie jej do pieczenia nie zajmuje dużo czasu, a gdy się piecze mamy czas na zrobienie np. surówki.Polecam również: Karkówkę z pieczarkami i cebulą lub Karkówkę w sosie słodko-kwaśnym
Składniki:1 kg karkówki1 szklanka dobrego ketchupu (z jak najkrótszą listą składników)3 łyżki przecieru lub koncentratu pomidorowego2 - 3 cebule2 - 3 ząbki czosnku1 łyżka majerankusól, pieprzPrzygotowanie:Karkówkę umyć, pokroić w 1 - 1,5 cm plastry. Obsmażyć lekko z obu stron, na patelni z minimalną ilością tłuszczu.Cebule obrać i drobno pokroić.Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.Plastry karkówki układać na dno brytfanki lub żaroodpornego naczynia z pokrywką. Każdy plaster delikatnie oprószyć solą i ewentualnie pieprzem, jeśli używamy łagodnego ketchupu. Wierzch plastrów smarować ketchupem wymieszanym z przecierem pomidorowym, czosnkiem i majerankiem (jeśli masa do smarowania jest bardzo gęsta, dodać 2 - 3 łyżki zimnej wody). Na tak posmarowaną karkówkę kładziemy drobno pokrojoną cebulę.Tak przygotowaną karkówkę pieczemy pod przykryciem 55 minut w 180 stopniach C. Po upieczeniu pozostawiamy w wyłączonym piekarniku z 5 - 10 minut, aby doszła.Dobrze smakuje z kaszą gryczaną, jęczmienną lub z ziemniakami.