ßßß Cookit - przepis na Zupa szczawiowa

Zupa szczawiowa

nazwa

Wykonanie

Zupa szczawiowa jest bardzo smaczna i szybko ją można przygotować. Wiosną i latem przygotowuję ją ze świeżego szczawiu, zaś zimą z marynowanego. Kwaśny smak szczawiowej latem bardzo mi odpowiada. W moim domu wszyscy bardzo chętnie ją jedzą.
Składniki:
1/2 kg świeżego szczawiu
2 średnie ziemniaki
1 mała marchewka
kilka gałązek koperku
ząbek czosnku (przecisnąć przez praskę)
1/2 litra bulionu np. drobiowego
sól
pieprz
dodatkowo:
kwaśna śmietana lub jogurt naturalny
2 - 3 jajka ugotowane na twardo
Przygotowanie:
Szczaw i koperek umyć i drobno posiekać.
Ziemniaki i marchew obrać, umyć, drobno pokroić.
Do garnka z co najmniej 2 litrami gotującej się wody wrzucić ziemniaki i marchew, gotować z 10 minut.
Następnie wlać bulion, dodać szczaw, koperek, czosnek i gotować do miękkości warzyw, około 10 minut.
Pod koniec gotowania przyprawić pieprzem i solą do smaku.
Przed jedzeniem, do gorącej zupy w talerzu dodać śmietanę lub jogurt i ćwiartki jajka (ilość, kto ile lubi). Ja lubię z jogurtem, zupa jest mniej tłusta i kwaśniejsza.
Śmietanę można dodać do całej zupy w garnku, wcześniej dodając do zimnej śmietany kilka łyżek gorącej zupy w celu jej zahartowania. Zupę z dodatkiem śmietany najlepiej zjeść w tym samym dniu.
Źródło:http://przepisy-kulinarne-kuchcika.blogspot.com/2015/07/zupa-szczawiowa.html