ßßß
Zupa szczawiowa jest bardzo smaczna i szybko ją można przygotować. Wiosną i latem przygotowuję ją ze świeżego szczawiu, zaś zimą z marynowanego. Kwaśny smak szczawiowej latem bardzo mi odpowiada. W moim domu wszyscy bardzo chętnie ją jedzą.Składniki:1/2 kg świeżego szczawiu2 średnie ziemniaki1 mała marchewkakilka gałązek koperkuząbek czosnku (przecisnąć przez praskę)1/2 litra bulionu np. drobiowegosólpieprzdodatkowo:kwaśna śmietana lub jogurt naturalny2 - 3 jajka ugotowane na twardo
Przygotowanie:Szczaw i koperek umyć i drobno posiekać.Ziemniaki i marchew obrać, umyć, drobno pokroić.Do garnka z co najmniej 2 litrami gotującej się wody wrzucić ziemniaki i marchew, gotować z 10 minut.Następnie wlać bulion, dodać szczaw, koperek, czosnek i gotować do miękkości warzyw, około 10 minut.Pod koniec gotowania przyprawić pieprzem i solą do smaku.Przed jedzeniem, do gorącej zupy w talerzu dodać śmietanę lub jogurt i ćwiartki jajka (ilość, kto ile lubi). Ja lubię z jogurtem, zupa jest mniej tłusta i kwaśniejsza.Śmietanę można dodać do całej zupy w garnku, wcześniej dodając do zimnej śmietany kilka łyżek gorącej zupy w celu jej zahartowania. Zupę z dodatkiem śmietany najlepiej zjeść w tym samym dniu.