Wykonanie
Pieczenie
chleba tak naprawdę nie jest trudne, jeśli już to może zabraknąć tylko cierpliwości. Zachęcam do samodzielnego wypieku
chleba. W moim domu pierwsze
chlebki znikły bardzo szybko, nikt nawet nie chciał
wędliny, tylko z samym
masełkiem. Teraz już na sklepowe
chleby nikt nie chce nawet spojrzeć. Pieczenie
chleba przywołuje u mnie miłe chwile z dzieciństwa, kiedy to babcia piekła w
chlebowym piecu pyszne
chleby. Cały dom pachniał pieczonym
chlebem.Składniki:900 g
mąki:- 200 g żytnia razowa typ 2000- 200 g żytnia chlebowa typ 720- 300 g pełnoziarnista pszenna- 200 g pełnoziarnista pełne ziarno 3 zboża (pszenna, żytnia, orkiszowa)670 - 720 ml ciepłej
wody150 g aktywnego zakwasu (patrz jak przygotować zakwas)1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
miodu50 g
kminku lub
czarnuszki100 g
ziarna słonecznika2 foremki: 23 x 11 x 7 cm (silikonowa) i 32 x 14 x 7 cm (zwykła metalowa)
otręby żytnie do wysypania metalowej formytłuszcz do wysmarowania metalowej formyPrzygotowanie:- Wieczorem do dużej miski wsypać:200 g
mąki żytniej razowej 2000100 g
mąki chlebowej 720200 g pełnoziarnistej pszennej100 g pełnoziarnista pełne ziarno 3 zboża150 g zakwasu1 łyżeczkę
soli1 łyżeczkę
miodu470 ml ciepłej
wodyWymieszać drewnianą łyżką, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na całą noc. Ciasto podwoi swoją objętość.- Z rana dodać:100 g
mąki pszennej pełnoziarnistej100 g żytniej chlebowej 720100 g pełnoziarnistej pełne ziarno 3 zboża200 - 250 ml ciepłej
wody (
wodę dodawać stopniowo, ciasto ma być dość gęste, mieszane łyżką nie rozpływa się w misce)Wymieszać, podzielić na 2 części i do jednej wsypać
kminek lub
czarnuszkę, a do drugiej część
ziarna słonecznika, pozostawiając trochę do posypania wierzchu
chleba.Formę metalową natłuścić i dokładnie wysypać
otrębami, silikonowej nie trzeba.Łyżką nakładać ciasto
chlebowe do połowy wysokości foremek (powinno być z widocznymi pęcherzykami powietrza, przy nakładaniu łatwo się odrywać od łyżki).Wierzch wygładzić łyżką lub ręką namoczaną w zimnej wodzie.Foremki przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jeśli w mieszkaniu jest ciepło to
chleb wyrośnie już po 4 godzinach,
chleb ma podwoić swoją objętość.Po wyrośnięciu
chleba jeszcze raz delikatnie wierzch posmarować lub spryskać
wodą.Wierzch
chleba ze
słonecznikiem posypać
ziarnami słonecznika.Piekarnik nagrzać do 190 stopni C, na dół do blaszki wlać 300 ml
wody.Foremki z wyrośniętym
chlebem wstawić na poziom wyżej od blachy z
wodą i piec 30 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C i kolejne 30 minut.Upieczony
chleb pukając w jego wierzch wydaje głuchy odgłos, jakby był pusty.
Chleb po wyjęciu wystudzić na kratce, gorącego nie kroić.Przechowywać najlepiej zawinięty w lnianą ściereczkę.Rodzaje użytej
mąki można modyfikować, gęstość regulować ilością dodawanej
wody. Należy pamiętać o tym, że dodany zakwas pracując nieco rozrzedza ciasto. Najważniejsze, nie poganiać, dać spokojnie chlebkowi wyrosnąć.Zobacz również inne
chleby na stronie
pieczywo .