Wykonanie
Ile kuchni tyle jest pewnie i wersji na barszcz czerwony. Kolor niewątpliwie zachęca do jedzenia. Podpowiem co ja robię, aby taki kolor pozostał i nie utlenił się w czasie gotowania. Moja wersja barszczu jest z
fasolką i ewentualnie z dodatkiem szczawiu świeżego lub marynowanego.Składniki:3 średnie
buraki3 średnie
ziemniaki1
marchew1 mały
por1
pietruszka1 ząbek
czosnku1/2 szklanki drobnej
fasoli1 łyżeczka
cukru1 łyżka
majeranku4 ziarenka
ziela angielskiego2
listki laurowe1 łyżeczka
kminku mielonego1/2 łyżeczki
kolendry1 łyżeczka
pieprzu ziołowego1 łyżeczka
soku z cytryny lub
octu jabłkowego1/2 łyżeczki
imbiru mielonego
sólśmietanaszczaw opcjonalnie
wywar z dowolnego
mięsa lub sos po pieczeniu np. udźca z
indykagarnek 3 - 4 litrowyPrzygotowanie:
Buraki obrać, umyć, pokroić w małą kostkę lub słupki, posypać
cukrem (utrwali kolor), dokładnie wymieszać i odstawić na 5 minut.
Marchew,
ziemniaki,
pietruszkę obrać, umyć, pokroić w kawałeczki podobne wielkością do
buraka.Białą część
pora i obrany
czosnek pokroić bardzo drobno.Garnek napełnić do 3/4 wysokości
wodą, zagotować, włożyć
buraki,
fasolę,
listek laurowy,
ziele angielskie, gotować pod przykryciem około 30 minut.Po tym czasie dodać
wywar mięsny lub sos, pozostałe warzywa i wszystkie
przyprawy oprócz
soli i
imbiru.Jeśli mamy
szczaw, to warto go dodać, tak z 1 łyżkę marynowanego lub 2 garście świeżego, drobno pokrojonego. Gdy będziemy dodawać
szczaw to należy zrezygnować z
soku z cytryny lub
octu, gdyż kwaśny smak będzie ze szczawiu.Gotować do miękkości
buraka i
fasoli, ewentualnie dolewać przegotowanej
wody, jeśli zbytnio się wygotuje.Na koniec dodać
imbir i
sól do smaku.
Śmietanę proponuję dodawać do barszczu już w talerzu, tyle ile kto lubi.