ßßß Cookit - przepis na Barszcz czerwony

Barszcz czerwony

nazwa

Wykonanie

Ile kuchni tyle jest pewnie i wersji na barszcz czerwony. Kolor niewątpliwie zachęca do jedzenia. Podpowiem co ja robię, aby taki kolor pozostał i nie utlenił się w czasie gotowania. Moja wersja barszczu jest z fasolką i ewentualnie z dodatkiem szczawiu świeżego lub marynowanego.
Składniki:
3 średnie buraki
3 średnie ziemniaki
1 marchew
1 mały por
1 pietruszka
1 ząbek czosnku
1/2 szklanki drobnej fasoli
1 łyżeczka cukru
1 łyżka majeranku
4 ziarenka ziela angielskiego
2 listki laurowe
1 łyżeczka kminku mielonego
1/2 łyżeczki kolendry
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka soku z cytryny lub octu jabłkowego
1/2 łyżeczki imbiru mielonego
sól
śmietana
szczaw opcjonalnie
wywar z dowolnego mięsa lub sos po pieczeniu np. udźca z indyka
garnek 3 - 4 litrowy
Przygotowanie:
Buraki obrać, umyć, pokroić w małą kostkę lub słupki, posypać cukrem (utrwali kolor), dokładnie wymieszać i odstawić na 5 minut.
Marchew,ziemniaki, pietruszkę obrać, umyć, pokroić w kawałeczki podobne wielkością do buraka.
Białą część pora i obrany czosnek pokroić bardzo drobno.
Garnek napełnić do 3/4 wysokości wodą, zagotować, włożyć buraki, fasolę, listek laurowy, ziele angielskie, gotować pod przykryciem około 30 minut.
Po tym czasie dodać wywar mięsny lub sos, pozostałe warzywa i wszystkie przyprawy oprócz soli i imbiru.
Jeśli mamy szczaw, to warto go dodać, tak z 1 łyżkę marynowanego lub 2 garście świeżego, drobno pokrojonego. Gdy będziemy dodawać szczaw to należy zrezygnować z soku z cytryny lub octu, gdyż kwaśny smak będzie ze szczawiu.
Gotować do miękkości buraka i fasoli, ewentualnie dolewać przegotowanej wody, jeśli zbytnio się wygotuje.
Na koniec dodać imbir i sól do smaku.
Śmietanę proponuję dodawać do barszczu już w talerzu, tyle ile kto lubi.
Źródło:http://przepisy-kulinarne-kuchcika.blogspot.com/2015/03/barszcz-czerwony.html