Wykonanie
Kolorowe, pyszne i zdrowe, posypane
ziołami i polane ulubioną
oliwą. Do tego maczane w delikatnym
sosie jogurtowym ze świeżą
bazylią. Brzmi smacznie? Frytki to potrawa, którą wielu z nas uwielbia lecz mają jedną wadę. Smażone często szkodzą naszej
wątrobie. Najczęściej robione są z
ziemniaków dlatego dzisiaj postanowiłam przełamać schemat i zrobiłam je z warzyw korzeniowych, które znalazłam w lodówce. A były to :
marchew,
pietruszka i
seler. Doskonale sprawdzi się również
batat oraz
buraki. Dodatek
oliwy i mieszanka
ziół sprawiły, że mojej frytki nabrały wyjątkowego smaku, a aromat
ziół roznosił się po całej kuchni. Jeden minus był taki, że zbyt szybko zniknęły z talerza, ale to oznacza że były bardzo smaczne.;)Składniki na 1 blachę2 średniej wielkości
marchewki,pół
pietruszki,1/3 główki
selera,
oliwa z oliwek,
pieprz ziołowy,
rozmaryn,
bazylia,
sólgałązka świeżej
bazylii,pół opakowania
jogurtu naturalnego,
sólPrzygotowanie:Piekarnik nagrzej do temp. 200 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Warzywa obierz i pokrój w słupki . W moździerzu wymieszaj
zioła. Pokrojone warzywa ułóż na blasze, polej
oliwą i posyp
ziołami. Zapiekaj przez 20 min w temp. 200 stopni. Od czasu do czasu zaglądaj, aby frytki się nie przypaliły.Podczas, gdy pieką się frytki przygotuj sos, w którym będziesz je maczać. Do miseczki wlej odpowiednią ilość
jogurtu, dodaj szczyptę
soli i posiekaną drobno
bazylię. Całość wymieszaj.Po 20 min wyjmij frytki i odsącz na papierowym ręczniku. Podawaj z sosem.