Wykonanie
Pachnące
ziołami prowansalskimi o delikatnym smaku
sera feta. Takie są szybkie bułeczki z przepisu Agnieszki Maciąg. Doskonale sprawdzą się w roli
pieczywa na śniadanie, czy jako przekąska. Posmarowane
masłem lub
twarogiem zasmakują największemu łasuchowi i na pewno nie poprzestanie na jednej. Uważam, że zamiast
sera fety w roli dodatku doskonale sprawdzi się
papryka,
ser żółty, czy
wędlina.Czas przygotowania: 30-40 minSkładniki:3 szklanki
mąki pszennej,1 łyżeczka
proszku do pieczenia,1 łyżeczka
cukru,1 łyżeczka
sody oczyszczonej,1/2 łyżeczki
soli,2 łyżeczki
ziół prowansalskich,3/4 szklanki zimnego
masła (pokrojonego w drobną kostkę),1
jajko,3 łyżki zimnej
wody,3/4 szklanki
śmietany,3/4 szklanki pokruszonego
sera feta,świeżo zmielony
pieprzPrzygotowanie:Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni. Do dużej miski przesiać
mąkę,
proszek do pieczenia,
cukier,
sodę oczyszczoną i
sól. Dodać
zioła prowansalskie,
pieprz i
masło, wymieszać ręką lub drewnianą łyżką. W drugiej misce wybić
jajko, dodać
wodę i
śmietanę, dokładnie roztrzepać. Mokre składniki przelać do suchych. Dodać
ser feta. Zagnieść ciasto. Blat lub stolnicę wysypać
mąką i wyłożyć ciasto, dokładnie wyrobić jednolite ciasto. Następnie rozwałkować je na grubość ok. 4 cm i szklanką wykrawać okrągłe bułeczki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wykrawane z ciasta kółka układać na blasze i wysmarować roztrzepanym
białkiem. Piec w temp. 180 stopni przez 15 min lub dłużej do momentu aż bułeczki zarumienią się. Można jeść ciepłe, na zimno bardzo smakują posmarowane
masłem.