ßßß
Marchew i pasternak obrać i pokroić w grube plasterki. Selera pokroić w plasterki. Cebulę należy posiekać w plasterki. Do dużego rondla wlać 2 łyżki oliwy, dodać wszystkie pokrojone warzywa, doprawić imbirem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Całość wymieszać drewnianą łyżką, podsmażać ok. 10 min pod uchyloną pokrywką, aż marchew będzie miękka, a cebula uzyska złocisty kolor. Do garnka wrzucić kostki rosołowe i zalać je 1,8 l wrzącej wody z czajnika. Mieszać, aż kostki się rozpuszczą, następnie do wody z kostkami dodać warzywa. Całość dobrze wymieszać i gotować ok. 10 min. Zupę doprawić solą i pieprzem, zmiksować w blenderze, aby uzyskała gładką konsystencję. Wlać zupę do miseczek i podawać z kleksem śmietany i uprażonym słonecznikiem .