W piękne słoneczne sobotnie popołudnie każdy z Nas ma ochotę odpocząć, zrelaksować się. Kto by chciał przesiedzieć taką piękną pogodę w kuchni? Dlatego mam dla Was dzisiaj przepis na błyskawiczny makaron. Pesto z bazylii nadaje się nie tylko do makaronu, ale również jako pyszny dip do surowych warzyw lub można zastąpić nim masło do pysznych grzanek. Zapraszam do gotowania :)składniki:opakowanie makaronu penne (rurki)pęczek świeżej bazylii2-3 ząbki czosnku (można oczywiście dać więcej lub mniej w zależności, kto lubi)pół szklanki oliwy z oliwek2 garści startego żółtego sera (lub pokrojonego w drobną kostkę)garść słonecznikaMakaron gotujemy al dente. Bazylię, czosnek, oliwę z oliwek, ser żółty i słonecznik miksujemy za pomocą blendera. Pesto łączymy z gorącym makaronem (nie przelewamy go zimną wodą, tylko odcedzamy z gotującej się wody). Posypujemy makaronstartym seremżółtym i dekorujemy świeżą bazylią.