Wykonanie
Już dawno po śniadaniu, ale mam dzisiaj dla Was przepis idealny właśnie na tę
porę dnia. Pyszne delikatne i niezwykle proste placuszki znajdą uznanie u każdego (obiecuje!). Mimo, że są to placuszki
śniadaniowe znajdą uznanie o każdej
porze dnia. Lunch, obiad, podwieczorek, deser, kolacja - do wyboru. A co wy o nich myślicie?
Składniki wystarczą na jedną porcję czyli ok. 5 placuszków.składniki:1 łyżka
mąki pełnoziarnistej1 czubata łyżka
płatków owsianych1 łyżka
wiórków kokosowych1
jajkosoda oczyszczona (1/4 łyżeczki)odrobinę esencji waniliowej (opcjonalnie)1
bananmiódborówkinektarynkaczerwone porzeczkiolejMąkę,
płatki owsiane,
wiórki kokosowe i
sodę łączymy ze sobą.
Banana rozgniatamy za pomocą widelca i dodajemy razem z
jajkiem i ewentualnie esencją
waniliową do suchych składników i dokładnie mieszamy. Ciasto powinno
mieć konsystencję jak ciasto naleśnikowe, więc jeśli uznamy, że ciasto jest za gęste najlepiej dodać odrobinę
mleka, aż ciasto będzie spływało po łyżce. Następnie smażymy placuszki na niewielkiej ilości
oleju, po około 1,5-2 minut z każdej strony (aż będą pięknie rumiane). Układamy na ręczniku papierowym, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Układamy na talerzu razem z
owocami, polewamy
miodem i gotowe. A kto z Was dzisiaj pozwolił sobie na odrobinę dłuższe śniadanie w ogrodzie? :)