ßßß
Składniki:40 g kaszy jaglanej (4 łyżki)400 g mleka (2 niepełne szklanki)pół laski wanilii1 łyżeczka masłamaliny całemus malinowyWykonanie:Kaszę jaglaną miksujemy na mączkę (ja zrobiłam to w Thermomix). Kaszę zalewamy mlekiem i mieszając zagotowujemy ją. Dodajemy wanilię, masło i gotujemy na wolnym ogniu ok 10 min ciągle mieszając.Do salaterki dać całe maliny (u mnie mrożone) zalać budyniem i na wierzch polać słodkim musem z malinMus w malin robię zawsze w sezonie malinowym. Na 1 kg świeżych malin daję 1.2 kg cukru i ucieram do rozpuszczenia cukru. Daję do czystych i wyparzonych słoiczków i przechowuje w lodówce. Mus taki służy mi jako dodatek do jogurtów naturalnych lub budyniów.W przepisie celowo nie ma podanego cukru dlatego, ze mus z malin posiada go bardzo dużo i to on służy jako słodki dodatek. Jeżeli nie dodajemy takiego musu do budyniu należy dodać cukier lub miód.