Wykonanie
Składniki:40 g
kaszy jaglanej (4 łyżki)400 g
mleka (2 niepełne szklanki)pół
laski wanilii1 łyżeczka
masłamaliny całemus malinowyWykonanie:
Kaszę jaglaną miksujemy na mączkę (ja zrobiłam to w Thermomix).
Kaszę zalewamy
mlekiem i mieszając zagotowujemy ją. Dodajemy
wanilię,
masło i gotujemy na wolnym ogniu ok 10 min ciągle mieszając.Do salaterki dać całe
maliny (u mnie mrożone) zalać
budyniem i na wierzch polać słodkim musem z
malinMus w
malin robię zawsze w sezonie
malinowym. Na 1 kg świeżych
malin daję 1.2 kg
cukru i ucieram do rozpuszczenia
cukru.
Daję do czystych i wyparzonych słoiczków i przechowuje w lodówce. Mus taki służy mi jako dodatek do
jogurtów naturalnych lub budyniów.W przepisie celowo nie ma podanego
cukru dlatego, ze mus z
malin posiada go bardzo dużo i to on służy jako słodki dodatek. Jeżeli nie dodajemy takiego musu do budyniu należy dodać
cukier lub
miód.