Wykonanie
Śmietanowiec z
wiśniami to ciasto z masą na bazie kwaśnej
śmietany, dwiema warstwami ciemnej kruszonki oraz świeżymi
owocami. Z wyglądu ciasto przypomina sernik, choć masa śmietanowa jest zdecydowanie bardziej delikatna od masy serowej, a i w smaku przypomina bardziej piankę, niż ciężki, wilgotny sernik.Jak każde ciasto lub sernik z masą, do której dodaje się ubitą pianę z
białek, także śmietanowiec podczas pieczenia rośnie, a później nieco opada. Jest to normalne i trudne do ominięcia. W zależności od użytych składników lub rodzaju piekarnika, może to być mniej lub bardziej widoczne, nie wpływa to jednak na jakość i smak ciasta.Śmietanowca przygotowałam w formie o wymiarach 23x23cm .
Składniki:CIASTO KRUCHE280g (1 i 3/4 szklanki)
mąki pszennej175g
masła120g
cukru pudru4
żółtka3-4 łyżki
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soliMASA ŚMIETANOWA700g kwaśnej
śmietany 18%100g
cukru4
białka1 opakowanie budyniu
śmietankowego bez
cukru (40g)1 łyżka
mąki ziemniaczanej3 łyżki domowego
cukru waniliowego600g
wiśniWykonanie:- składniki na ciasto kruche powinny być zimne-
mąkę przesiać z
kakao i
proszkiem do pieczenia, dodać
cukier puder i szczyptę
soli-
masło posiekać, dodać do
mąki-
jajka umyć, sparzyć, oddzielić
żółtka od
białek;
żółtka dodać do
mąki,
białka zostawić do masy śmietanowej- ze składników zagnieść jednolite ciasto, podzielić na dwie równe części, obie zawinąć w folię, schować do zamrażarki na kilka godzin- formę wyłożyć tylko na dnie lub na całości papierem do pieczenia (w przypadku pierwszej opcji śmietanowca przed wyjęciem z formy należy odciąć od brzegów nożem)- na dno formy zetrzeć na tarce o grubych oczkach połowę ciasta- kruchy spód podpiec w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni przez 10-15 minut, wyjąć z piekarnika, ostudzić
- składniki na masę
śmietanową powinny być w temperaturze pokojowej-
wiśnie umyć, pozbawić pestek, odsączyć z nadmiaru soku-
białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając stopniowo
cukier i
cukier waniliowy, a następnie przesianą
mąkę ziemniaczaną i
budyń w proszku, masa
białkowa powinna być bardzo sztywna i lśniąca jak na
bezę- do
białek dodać stopniowo
śmietanę, delikatnie wymieszać, aby nie zaburzyć struktury
białek- masę
śmietanową przełożyć na podpieczony spód, na wierzchu ułożyć
wiśnie, na
owoce zetrzeć drugą połowę ciasta kruchego- ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec około 60 minut, aż wierzch ciasta będzie upieczony, a całość ścięta (ciasto w formie może się lekko ruszać przy potrząsaniu, ale nie może być płynne)- pozostawić w wyłączonym piekarniku do ostygnięcia- ciasto najlepiej schłodzić przez całą noc w lodówce, gdyż na drugi dzień zyska bardziej zwartą konsystencję