Wykonanie
Sernik
chałwowo-
kakaowy to sernik ideał - nie dość, że smakuje genialnie, to jeszcze wygląda efektownie. Jest to sernik ciężki, mazisty, pieczony z parą
wodną. Nie ubijamy do niego
białek, więc jakoś specjalnie nie rośnie, ani nie opada.
Smakowo łączy w sobie dwa lubiane przeze mnie (i zapewne przez wiele/wielu z Was) elementy:
chałwę i
kakao.I od razu zaznaczę, że nie jest to sernik mocno słodki, mimo że wydawałoby się tak ze względu na dodatek
chałwy, której nie można odmówić
słodyczy,
kakao jednak dobrze równoważy jej smak.Do przygotowania sernika potrzebujecie własnoręcznie zmielonego
twarogu (najlepiej tłustego) lub dobrej jakości
twarogu z wiaderka (ja wykorzystałam
twaróg z Piątnicy).Sernik z poniższych proporcji możecie upiec w formie o wymiarach 23x23cm .
Składniki:CIASTO KRUCHE130g (około 3/4 szklanki)
mąki pszennej60g
masła50g
cukru pudru1
żółtko1 łyżeczka
kakaoszczypta
soliMASA SEROWA1 kg dwukrotnie zmielonego
twarogu (najlepiej tłustego) lub dobrej jakości
twarogu z wiaderka (np. z Piątnicy)5
jajek160g
cukru (u mnie pół na pół zwykły z domowym
cukrem waniliowym)200g
chałwy waniliowej2 łyżki
kakao2 łyżki (20g)
mąki pszennej1 łyżka (10g)
mąki ziemniaczanejchałwa do dekoracji wierzchu sernika
Wykonanie:- składniki na ciasto powinny być zimne, na masę
serową - w temperaturze pokojowej-
mąkę przesiać, dodać
cukier puder, szczyptę
soli, zimne
masło oraz
żółtko, składniki posiekać razem, zagnieść jednolite ciasto- ciasto zafoliować, schłodzić- formę wyłożyć na dnie i bokach lub tylko na dnie papierem do pieczenia
- dno formy wylepić schłodzonym
ciastem lub ciasto rozwałkować na placek wielkości dna formy, nakłuć widelcem, podpiec w 180-190 stopniach przez 20-30 minut do zrumienienia- podpieczony kruchy spód ostudzić, temperaturę piekarnika zmniejszyć do 150-160 stopni, na dnie ustawić szerokie naczynie z
wodą-
chałwę drobno posiekać nożem
- do miski przełożyć
twaróg,
jajka, 80g
cukru (u mnie domowy
cukier waniliowy) oraz przesiane
mąki, wszystko krótko zmiksować do połączenia się składników- masę podzielić mniej więcej na dwie równe części- do jednej dodać
kakao i pozostałe 80g
cukru, do drugiej - drobno posiekaną
chałwę- obie masy ponownie bardzo krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników
- na podpieczony kruchy spód nakładać po 1 łyżce masy, najpierw jasną,
potem obok ciemną - powinna utworzyć się jasno-ciemna szachownica (jeśli pomiędzy masami są wolne luki, należy je uzupełnić masą w odpowiednim kolorze)- na utworzoną szachownicę nałożyć drugą warstwę masy, tym razem na jasny kolor nakładając kolor ciemny i odwrotnie
- sernik wstawić do piekarnika i piec z parą
wodną przez co najmniej godzinę, u mnie ten czas wyniósł prawie 80 minut - gotowy sernik powinien być ścięty na całej powierzchni, zwłaszcza na środku- wyłączyć piekarnik, wyjąć naczynie z
wodą, sernik od razu wyciągnąć (jeśli w ogóle nie wyrósł) lub studzić w zamkniętym lub lekko uchylonym piekarniku (jeśli podczas pieczenia nieco się "podniósł")- ostudzony sernik schłodzić przez całą noc w lodówce- przed podaniem ciemne kwadraty na wierzchu udekorować posiekaną na drobne kawałki
chałwą