ßßß
Składniki:CIASTO KRUCHE130g (około 3/4 szklanki) mąki pszennej60g masła50g cukru pudru1 żółtko1 łyżeczka kakaoszczypta soliMASA SEROWA1 kg dwukrotnie zmielonego twarogu (najlepiej tłustego) lub dobrej jakości twarogu z wiaderka (np. z Piątnicy)5 jajek160g cukru (u mnie pół na pół zwykły z domowym cukrem waniliowym)200g chałwy waniliowej2 łyżki kakao2 łyżki (20g) mąki pszennej1 łyżka (10g) mąki ziemniaczanejchałwa do dekoracji wierzchu sernika
Wykonanie:- składniki na ciasto powinny być zimne, na masę serową - w temperaturze pokojowej- mąkę przesiać, dodać cukier puder, szczyptę soli, zimne masło oraz żółtko, składniki posiekać razem, zagnieść jednolite ciasto- ciasto zafoliować, schłodzić- formę wyłożyć na dnie i bokach lub tylko na dnie papierem do pieczenia
- dno formy wylepić schłodzonym ciastem lub ciasto rozwałkować na placek wielkości dna formy, nakłuć widelcem, podpiec w 180-190 stopniach przez 20-30 minut do zrumienienia- podpieczony kruchy spód ostudzić, temperaturę piekarnika zmniejszyć do 150-160 stopni, na dnie ustawić szerokie naczynie z wodą- chałwę drobno posiekać nożem
- do miski przełożyć twaróg, jajka, 80g cukru (u mnie domowy cukier waniliowy) oraz przesiane mąki, wszystko krótko zmiksować do połączenia się składników- masę podzielić mniej więcej na dwie równe części- do jednej dodać kakao i pozostałe 80g cukru, do drugiej - drobno posiekaną chałwę- obie masy ponownie bardzo krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników
- na podpieczony kruchy spód nakładać po 1 łyżce masy, najpierw jasną, potem obok ciemną - powinna utworzyć się jasno-ciemna szachownica (jeśli pomiędzy masami są wolne luki, należy je uzupełnić masą w odpowiednim kolorze)- na utworzoną szachownicę nałożyć drugą warstwę masy, tym razem na jasny kolor nakładając kolor ciemny i odwrotnie
- sernik wstawić do piekarnika i piec z parą wodną przez co najmniej godzinę, u mnie ten czas wyniósł prawie 80 minut - gotowy sernik powinien być ścięty na całej powierzchni, zwłaszcza na środku- wyłączyć piekarnik, wyjąć naczynie z wodą, sernik od razu wyciągnąć (jeśli w ogóle nie wyrósł) lub studzić w zamkniętym lub lekko uchylonym piekarniku (jeśli podczas pieczenia nieco się "podniósł")- ostudzony sernik schłodzić przez całą noc w lodówce- przed podaniem ciemne kwadraty na wierzchu udekorować posiekaną na drobne kawałki chałwą