ßßß
Składniki:CIASTO CZEKOLADOWE160g (1 szklanka) mąki150g (3/4 szklanki) cukru (u mnie pół na pół zwykły z domowym cukrem waniliowym)75g masła50g gorzkiej czekolady50ml wody2 jajka2 łyżki kakao1 łyżka ekstraktu z wanilii1 łyżeczka proszku do pieczenia
MASA BUDYNIOWA600ml mleka60g masła60g wiórków kokosowych4 łyżki domowego cukru waniliowego2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (każde po 40g)WARSTWA OWOCOWA350ml (450ml) wody1 opakowanie (1,5 opakowania) galaretki wiśniowej250g czereśni (po wypestkowaniu)
Wykonanie:CIASTO CZEKOLADOWE- jajka należy wyjąć wcześniej z lodówki- do rondelka przełożyć masło, czekoladę, cukier, kakao oraz wodę, wszystko podgrzać do momentu roztopienia się masła i czekolady i uzyskania jednolitej masy- mieszankę zdjąć z palnika, ostudzić- jajka roztrzepać, dodać ostudzoną mieszankę oraz ekstrakt z wanilii, składniki krótko zmiksować lub wymieszać trzepaczką- mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy, wymieszać
- formę wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, boki posmarować masłem- ciasto przełożyć do formy, wyrównać- piec w 180 stopniach 20-25 minut do tzw. suchego patyczka- ciasto wyrośnie z lekką górką, można jeszcze ciepłe obrócić do góry nogami, aby nieco się wyrównało lub po ostygnięciu ściąć wierzch- ostudzone ciasto przełożyć z powrotem do tortownicy
MASA BUDYNIOWA- 2/3 mleka wlać do rondelka, dodać cukier, masło oraz wiórki kokosowe, wszystko zagotować- w pozostałym mleku rozpuścić proszek budyniowy, mieszankę wlać do gotującego się mleka, energicznie mieszać przez kilka minut do zgęstnienia masy- gotowy budyń jeszcze gorący wyłożyć na ciasto czekoladowe, wyrównać, pozostawić do ostygnięcia
WARSTWA OWOCOWA- galaretkę rozpuścić w gorącej, przegotowanej wodzie, ostudzić, następnie wstawić do lodówki, aby zgęstniała na tyle, aby można ją było wyłożyć na wierzch ciasta, ale żeby nie była lejąca- czereśnie oczyścić, wydrylować, ułożyć na wierzchu- na owoce wyłożyć gęstniejącą galaretkę- całość schłodzić do zastygnięcia galaretki, najlepiej przez całą noc