ßßß
Składniki: (tortownica 26 cm)biszkopt:50g mąki50g cukru2 jaja1/3 łyżeczki proszku do pieczenia50g gorzkiej czekolady50g masłaKrem budyniowy:3 opakowania budyniu śmietankowego0,8 l mleka150g masła0,5 szklanki cukruDodatkowo:1 kg owoców3 opakowania galaretkiPrzygotowanie:Biszkopt czekoladowy:masło rozpuść w rondelku i wyłącz palnik. Dodaj pokruszoną czekoladę i mieszaj do rozpuszczenia.Ubij jajka (całe) razem z cukrem, aż mocno się spienią. Powoli wlewaj czekoladę stale miksując. Na koniec dodaj mąkę przesianą z proszkiem i delikatnie wymieszaj. Przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 20-25 minut lub do suchego patyczka. Ostudź.Krem budyniowy:0,6 l mleka zagotuj razem z masłem i cukrem. W pozostałym mleku rozmieszaj proszki budyniowe. Dodaj do gotującego się mleka i energicznie mieszaj trzepaczką aż utworzy się budyń.Na paterze zapnij obręcz tortownicy, wyłóż biszkopt i wylej na niego gorącą masę budyniową. Wyrównaj - budyń nie może odstawiać nigdzie od tortownicy. Gdy trochę przestygnie wstaw do lodówki do schłodzenia na 1-2 godziny.Galaretka:Owoce umyj, osusz, wedle uznania możesz je pokroić na mniejsze kawałki. Galaretki rozpuść w 1 litrze wrzątku.Na ostudzony budyń wyłóż połowę owoców i zalej połową tężejącej galaretki. Wstaw do lodówki. Gdy stężeje dodaj resztę owoców i galaretki. Odstaw do całkowitego stężenia najlepiej na całą noc.Smacznego!