ßßß
Składniki:CIASTO KRUCHE200g mąki pszennej120g masła50g cukru pudru1 żółtkoszczypta soli
NADZIENIE OWOCOWE400g owoców (u mnie czereśnie, truskawki, czerwona porzeczka i nektarynka)2 łyżki domowego cukru z wanilią lub zwykłego1-2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej (jeśli owoce są soczyste, to więcej, jeśli dość suche - mniej lub całkiem pominąć)1 łyżka bułki tartej1 białkoniewielka ilość soku z cytrynycukier do posypania ciastacukier puder do oprószenia tarty
Wykonanie:- mąkę przesiać, dodać cukier puder, sól oraz zimne masło i żółtko, wszystko posiekać razem, zagnieść ciasto- ciasto zafoliować, schłodzić w lodówce- umyć i oczyścić owoce: czereśnie wydrylować, większe truskawki przekroić na pół, nektarynkę pokroić w cienkie półplasterki- schłodzone ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na koło o średnicy około 30cm; najlepiej przykryć je z wierzchu drugim arkuszem papieru lub folią spożywczą, dzięki temu ciasto nie będzie się kleiło do wałka- brzegi można wyrównać nożem do pizzy lub pozostawić nierówne, tarta rustykalna nie musi być idealnie równa i symetryczna
- jeśli ciasto mocno zmiękło, należy je ponownie krótko schłodzić- pomijając kilkucentymetrowy brzeg, ciasto posmarować częścią białka i posypać równą warstwą bułki tartej- owoce wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną, wyłożyć na placek, pozostawiając wolny brzeg- brzeg zagiąć do środka na owoce, przyciskając do siebie- jeśli owoce na wierzchu są białe od mąki ziemniaczanej, należy je skropić sokiem z cytryny i/lub oczyścić pędzelkiem z nadmiaru mąki- ciasto jest delikatne i może pękać przy robieniu brzegu tarty, nie przejmujcie się tym; wystarczy je skleić palcami, a cały brzeg od góry i z boku posmarować białkiem, dzięki temu podczas pieczenia nic nie wycieknie z tarty
- brzeg tarty posypać cukrem- tartę piec w 190 stopniach przez 35-45 minut do zrumienienia ciasta- upieczoną tartę wyjąć razem z blachą z piekarnika, pozostawić do ostygnięcia- przed podaniem owoce oprószyć cukrem pudrem