Wykonanie
Na początek jabłuszkowiec - proste ciasto ucierane z dodatkiem tartych
jabłek.Jest to przepis dla osób, które kochają
jabłka i nie mają czasu na długie przygotowania w kuchni; mikser i słoik
jabłek z domowej spiżarni sprawią, że na przyrządzenie tego ciasta przeznaczą kilkanaście minut.
Składniki:2 szklanki
mąki pszennej150g
margaryny2
jaja1 szklanka
cukru0,5 opakowania
cukru wanilinowego (16g)0,5 łyżeczki
soli1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonej0,5 szklanki
mleka1 szklanka startych
jabłekWykonanie:-
margarynę utrzeć z
cukrem, dodać
jaja,
mąkę z
proszkiem do pieczenia i
sodą,
sól i
cukier wanilinowy- podczas miksowania dodać
mleko (około pół szklanki) - tyle, żeby ciasto nie było zbyt gęste- do ciasta dodać starte
jabłka, dokładnie wymieszać- piekarnik nagrzać do 180 stopni, ciasto przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia- piec około 1 godziny
Ciasto jest wyjątkowo delikatne i długo zachowuje świeżość, chociaż raczej ciężko się o tym przekonać, gdyż szybko znika z talerza :)