ßßß Cookit - przepis na Jabłuszkowiec - ciasto ucierane z jabłkami

Jabłuszkowiec - ciasto ucierane z jabłkami

nazwa

Wykonanie

Na początek jabłuszkowiec - proste ciasto ucierane z dodatkiem tartych jabłek.
Jest to przepis dla osób, które kochają jabłka i nie mają czasu na długie przygotowania w kuchni; mikser i słoik jabłek z domowej spiżarni sprawią, że na przyrządzenie tego ciasta przeznaczą kilkanaście minut.
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
150g margaryny
2 jaja
1 szklanka cukru
0,5 opakowania cukru wanilinowego (16g)
0,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
0,5 szklanki mleka
1 szklanka startych jabłek
Wykonanie:
- margarynę utrzeć z cukrem, dodać jaja, mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, sól i cukier wanilinowy
- podczas miksowania dodać mleko (około pół szklanki) - tyle, żeby ciasto nie było zbyt gęste
- do ciasta dodać starte jabłka, dokładnie wymieszać
- piekarnik nagrzać do 180 stopni, ciasto przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia
- piec około 1 godziny
Ciasto jest wyjątkowo delikatne i długo zachowuje świeżość, chociaż raczej ciężko się o tym przekonać, gdyż szybko znika z talerza :)
Źródło:http://smakolykibereniki.blogspot.com/2013/05/jabuszkowiec.html