Wykonanie

Co myślicie o takiej tarcie? Hmm ja uważam, że to fajne połączenie, pełnoziarniste ciasto, do tego
bób i
boczek oraz masa jajeczna ze
śmietanką, a także przepyszna i zawsze wychodząca
bagietka Ry bki (klik) polecam próbować
póki bób jest w sprzedaży ;-)Składniki:ciasto:1,5 szklanki
mąki pszennej razowejszczypta
soli (różowej)2
żółtka100 g
masła2 łyżki
cukru brązowego1 łyżka śmietany/
jogurtu naturalnegofarsz:2
jajka50 ml
śmietanki 30 %
ser pleśniowy (rokpol)250 g
bobu20-30 g
boczku wędzonego surowego
sólpieprz kolorowyPrzygotowanie:Ciasto zagniatamy ręcznie, do miski wsypujemy
mąkę dodajemy pokrojone w kostkę zimne
masło,
sól i
cukier rozcieramy w palcach, następnie dodajemy
żółtka i
śmietanę bądź
jogurt zagniatamy chwilę, obsypujemy
mąką i chowamy do woreczka. Wkładamy do lodówki na 15-20 minut.
Bób gotujemy we wrzącej wodzie przez 10-15 minut, obieramy i wrzucamy na patelnię z podsmażonym wcześniej
boczkiem. Ciasto wyciągamy z lodówki, wałkujemy na grubość 4-5 mm, układamy w formie do tarty (u mnie 28 cm średnicy), nakłuwamy widelcem, wkładamy do rozgrzanego piekarnika (temp. 170-180 st.) na 10 minut, następnie wyciągamy i układamy
bób,
boczek, zalewamy masą jajeczną (
jajka bełtamy ze
śmietanką) wylewamy wszystko na ciasto i kruszymy
ser pleśniowy. Ponownie wkładamy do piekarnika na 7-10 minut (jeżeli nasza masa się nie zetnie do tego czasu dodajemy jeszcze 5-7 minut, ale pilnujemy, żeby spód się nie spalił). Podajemy z
bagietką i na
sałatą ze
śmietaną. Smacznego