ßßß Cookit - przepis na Tarta ze szpinakiem

Tarta ze szpinakiem

nazwa

Wykonanie

Tym razem przepis rodem ze Szwajcarii, zaczerpnięty z książki Co jedzą i piją nad Renem . Polecam go szczególnie tym, który cierpią na chroniczny brak czasu. Danie szybkie, tanie, idealne na wizytę niespodziewanych gości.
Składniki:
200 g mąki
125 g masła
żółtko
szczypta soli
750 g szpinaku
3 jajka
150 g śmietanki
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
150 g chudego wędzonego boczku
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy, dodajemy masło, żółtko i szczyptę soli, siekamy nożem. Stopniowo dodajemy zimną wodę (1/3 szklanki) i szybko zagniatamy na jednolitą masę. Odkładamy w chłodne miejsce na minimum 30 minut. Szpinak gotujemy w osolonej wodzie, dodajemy roztrzepane 3 jajka i śmietankę oraz przyprawy. Ciasto wałkujemy na na placek o grubości 5 mm. Układamy w formie wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Masę szpinakową umieszczamy równomiernie na całej powierzchni , posypujemy kawałkami wędzonego boczku. Pieczemy 20 minut w 200 stopniach C.
Źródło:http://ksiazkinapatelni.blogspot.com/2013/12/tarta-ze-szpinakiem.html