Wykonanie
Tym razem przepis
rodem ze Szwajcarii, zaczerpnięty z książki Co jedzą i
piją nad Renem . Polecam go szczególnie tym, który cierpią na chroniczny brak czasu. Danie szybkie, tanie, idealne na wizytę niespodziewanych gości.

Składniki:200 g
mąki125 g
masłażółtkoszczypta
soli750 g
szpinaku3
jajka150 g
śmietankisólpieprzgałka muszkatołowa150 g chudego
wędzonego boczkuPrzygotowanie:
Mąkę przesiewamy, dodajemy
masło,
żółtko i szczyptę
soli, siekamy nożem. Stopniowo dodajemy zimną
wodę (1/3 szklanki) i szybko zagniatamy na jednolitą masę. Odkładamy w chłodne miejsce na minimum 30 minut.
Szpinak gotujemy w osolonej wodzie, dodajemy roztrzepane 3
jajka i
śmietankę oraz
przyprawy. Ciasto wałkujemy na na placek o grubości 5 mm. Układamy w formie wysmarowanej tłuszczem i wysypanej
tartą bułką. Masę
szpinakową umieszczamy równomiernie na całej powierzchni , posypujemy kawałkami
wędzonego boczku. Pieczemy 20 minut w 200 stopniach C.