Wykonanie

Dzisiaj na weekend przygotowałam tartę z
jagodami nie jest słodka raczej skłaniałabym się w stronę, że jest to
tarta prawie wytrawna, ale swoją jak najbardziej możecie posłodzić ile dusza zapragnie.Składniki:200 g
mąki16 g
cukru waniliowego100 g zimnego
masłajajko3 łyżeczki zimnej
wodydodatkowo:300 g jagód/borówek30 g
cukru pudruserek mascaropne (250 g)troszkę
maślanki (ok. 1/2 szklanki)1-2 łyżeczki
cukru brązowegoPrzygotowanie:
Mąkę,
masło jajko i
cukier waniliowy miksujemy. Następnie w misce zagniatamy na zwartą kulkę dodając troszkę zimnej
wody gdy kula będzie gotowa, wkładamy ją do woreczka i wrzucamy do lodówki na 30 minut (ewentualnie do zamrażarki na 15). Ciasto wałkujemy i wykładamy nim formę do tarty, nakłuwamy widelcem na wierzch kładziemy papier do wypieków i wysypujemy
fasolę (jeśli macie kulki ceramiczne możecie je rozłożyć zamiast
fasoli, ja nie posiadam takowych więc mam zamiennik). Ciasto pieczemy przez 10 minut w temp. 180-190 st. następnie ściągamy obciążenie i pieczemy jeszcze 5 minut. Wyciągamy z piekarnika, odstawiamy do przestygnięcia. W tym czasie robimy krem. W mikserze ucieramy
serek mascarpone z
cukrem i
maślanką (około 5 minut) dodajemy trochę
jagód chowamy do lodówki na czas stygnięcia
spodu. Gdy będzie zimny nakładamy krem i wysypujemy resztę
jagód lekko wgniatając w krem. Przechowujemy w lodówce. Można podawać z
cukrem pudrem.


Smacznego.