Wykonanie

Czas gdy Nasze polskie warzywa są młodziutkie szybko się kończy więc trzeba z tego szybciutko korzystać, dzisiaj
kapusta do obiadu w roli surówki na ciepło.Składniki:ćwiartka
młodej kapusty (ja robiłam na 2 osoby, na większą ilość trzeba zwiększyć)1 szklanka
soku pomidorowego (miałam swój z zeszłego sezonu)
sólpieprzświeży
koperek1/2 szklanki
wody2-3 łyżeczki
smalcu kaczegoPrzygotowanie:
Kapustę kroimy bądź szatkujemy, ugniatamy w dłoniach lekko solimy zalewamy
wodą i gotujemy aż
zrobi się miękka (20-30 minut). Dodajemy
sok pomidorowy oraz
smalec i gotujemy do momentu aż
woda odparuje uważając jednocześnie aby
kapusta Nam się nie przypaliła, potrwa to kolejne 20 minut, dodajemy posiekany
koperek,
pieprz i
sól. Podajemy np. do obiadu z młodymi ziemniaczkami i kotletami z piersi (u mnie tylko
indyk, ale możecie jeść z
kurczaka). Smacznego