Wykonanie
Najzwyklejsze w świecie placki ziemniaczane smażone na
smalcu, bo wtedy wychodzą jeszcze bardziej chrupkie, podane ze
śmietaną.Składniki:7
ziemniakówjajkomąka pszennaćwiartka
cebulisól i
pieprzsmalec (wieprzowy/kaczy/gęsi)Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i kroimy na ćwiartki, z
cebulą robimy to samo (generalnie nie lubię obierać
ziemniaków a jeżeli chodzi o tarcie ich na tarce to nawet nie pytajcie) wrzucamy je do stojącego kielicha blendera/ miksera zalewamy 1/4 szklanki
wody, dodajemy
cebulę i miksujemy na gładką masę (zawsze znajdę sposób byle tylko nic nie trzeć!), przelewamy do miski, dodajemy
jajo,
sól i
pieprz a na końcu
mąkę kilka łyżek (u mnie ok. 3-4), smażymy na rozgrzanym
smalcu (mieszam z odrobiną
oleju, nie wypala się tak szybko i wystarcza na całe smażenie aczkolwiek u mnie placków było 19 małych placków). Podajemy ze
śmietaną. Smacznego