Wykonanie
Pomysł na dietetyczne frytki (o ile frytki mogą być dietetyczne ;-)) pieczone w piekarniku z
tymiankiem oliwą i
sokiem z cytryny. Pycha....Składniki:7 średnich
ziemniakówgłówka
czosnku1 łyżka
cukrusól (u mnie różowa)
tymianek (suszony)
oliwa z oliwekkilka kropli
soku z cytrynyPrzygotowanie:
Ziemniaki obieramy i kroimy na frytki ulubionej wielkości, Przekładamy nasze frytki do miski, zalewamy zimną
wodą, dodajemy łyżkę
cukru, dokładnie mieszamy, po czym odstawiamy na 30 minut następnie wylewamy
wodę płuczemy frytki pod bieżącą
wodą i dokładnie osusz na ściereczce p rzekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Robimy z nich jedną warstwę, po to aby upiekły się równomiernie, polewamy
olejem i mieszamy. Pomiędzy frytki wciskamy ząbki
czosnku. solimy posypujemy suszonym
tymiankiem, dajemy parę kropli
oliwy i
soku z cytryny. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Pieczemy przez 15-20 minut, aż zaczną się rumienić. Po upływie tego czasu przewracamy
łopatką na drugą stronę i p ieczemy przez następne 15-20 minut, aż przybiorą rumiany kolor. Podałam do burgerów z
indyka. Smacznego