Dość często robię frittatę jest to pożywny i sycący omlet z różnymi dodatkami u mnie dzisiaj z mieszanką warzyw na patelnię (z suszonymi pomidorami) i m.in kiełbasą chorizo.Składniki:8 jajek100 g chorizo (u mnie łagodne)pomidorki koktajlowemieszanka warzyw na patelnię Hortex z suszonymi pomidoramisóloliwa z oliwekszczypiorek1/2 kostki ser feta (arla) lub roladka koziegoPrzygotowanie: (czas pieczenia 30 minut)Mieszankę warzywną podsmażamy z solą na niewielkiej ilości oliwy (ja wyrzucam cebulę), około 10-15 minut, jajka wbijamy do miseczki i bełtamy widelcem, dodajemy sól i pieprz ewentualnie posiekany szczypiorek. Szykujemy formę np. do tarty (ja użyłam silikonowej), smarujemy ją oliwą z oliwek. Układamy warzywa i wylewamy jajka wkładamy do nagrzanego piekarnika (temp. ok 170-180 st) na 15 minut, w tym czasie szykujemy pomidorki i szczypiorek oraz podsmażamy pokrojoną na plasterki kiełbasę chorizo. Gdy omlet będzie już lekko ścięty nakładamy na niego pokrojone (na ćwiartki) pomidorki i kiełbasę. I pieczemy jeszcze ok. 7 minut, fetę kroimy w kosteczkę i również kładziemy na omlet na pozostałe 8 minut. Można podawać np. z rukolą. Smacznego