Wykonanie
Ciasto to
jadłam ostatnio u koleżanki, tak bardzo mi smakowało, że postanowiłam szybciutko je przygotować. Delikatne o smaku lekko
migdałowym z
rodzynkami i wiórkami kokosowymi.Ciasto:4 opakowania
ciasteczek pettit buerreszklanka
cukru (u mnie
migdałowy, przepis na blogu)szklanka
kaszy mannej1 litr
mlekarodzynkiwiórki kokosowekilka kropli
aromatu migdałowego2
galaretki (u mnie
truskawkowe)200 g
masła4 łyżki
kakaoPolewa czekoladowa:
gorzka czekolada2-3 łyżki
śmietanki 30%Przygotowanie:Foremkę na nasze ciasto wykładamy
herbatnikami. Do dość dużego garnka wlewamy 1 litr
mleka (wcześniej gotujemy w nim troszkę
wody, aby
mleka nie przypalić), dodajemy
masło,
kakao i
cukier. Zagotowujemy do momentu aż
masło się rozpuści, dodajemy
rodzynki, wiórki (ja dodałam też kilka kropli
olejku migdałowego), następnie wsypujemy
kaszę manną i gotujemy ok. 3 minut. Masę przelewamy do formy. Na wierzchu układamy drugą warstwę
herbatników. I w oryginalnej wersji polewamy albo
czekoladą albo gotową polewą. Ja postanowiłam dodać jeszcze
galaretkę, więc rozpuszczam ją w 3 szklankach gorącej
wody i czekam aż zastygnie. Na wierzchu
galaretki robię wzorek z rozpuszczonej
gorzkiej czekolady ze
śmietanką. Smacznego