Wykonanie
Niedziela. I jak to prawie w każdą niedzielę bywa znowu miałem mały dylemat "Co na śniadanie ?" aby spróbować zaskoczyć swoją żonę i syna. Dawno już nic nie zapiekałem więc kierunek był jeden.Składniki (na 4 porcje) :4
jajka250 g
pomidorów (3-4 szt)2 łyżki
masłaśrednia
cebula3 łyżki
śmietany 18%szczypiorekbułka tartasól,
pieprzPrzygotowanie :Drobno pokrojoną
cebulę szklę na niecałych 2 łyżkach
masła.
Pomidory parzę i ściągam skórkę, koję w kostkę i dokładam do
cebuli. Duszę przez chwilę po czym miksuję blenderem. Powstały przecier cedzę przez sito aby pozbyć się grubszych reszek
cebuli i mieszam go ze
śmietaną solą i
pieprzem.Foremki do zapiekania smaruję
masłem, obsypuję odrobiną
bułki tartej i wlewam do nich przecier. W każdej foremce robię lekkie wgłębienie do którego wbijam po 1
jajku. Wstawiam do nagrzanego piekarnika i zapiekam ok 15-20 minut w 180oC.