ßßß Cookit - przepis na Konfitura/galaretka z chrzanu

Konfitura/galaretka z chrzanu

nazwa

Wykonanie

Słodka a zarazem pikantna galaretka. Dzięki kurkumie ma ładny, żółty kolor. Świetnie nadaje się jako dodatek do wędlin i mięs. Tak samo dobrze pasuje do jajek.
Składniki:
250 g korzenia chrzanu
125 ml octu owocowego
250 g cukru
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki kurkumy
cukier żelujący - porcja na 500 g owoców
Wykonanie:
Chrzan obrać a następnie pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować z octem.
Dodać kurkumę, sól i cukier, wymieszać i odstawić na 15 minut.
Całość podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając. Gdy na powierzchni pojawią się pęcherzyki dodać cukier żelujący i gotować według instrukcji na opakowaniu.
Chrzan przełożyć do słoików i pasteryzować.
Przechowywać w lodówce lub w chłodnym miejscu.
Źródło:http://mama-gotuje.blogspot.com/2015/08/konfituragalaretka-z-chrzanu.html