Wykonanie
Słodka a zarazem pikantna
galaretka. Dzięki
kurkumie ma ładny, żółty kolor. Świetnie nadaje się jako dodatek do
wędlin i
mięs. Tak samo dobrze pasuje do
jajek.Składniki:250 g korzenia
chrzanu125 ml
octu owocowego250 g
cukru½ łyżeczki
soli½ łyżeczki
kurkumycukier żelujący - porcja na 500 g
owocówWykonanie:
Chrzan obrać a następnie pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować z
octem.Dodać
kurkumę,
sól i
cukier, wymieszać i odstawić na 15 minut.Całość podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając. Gdy na powierzchni pojawią się pęcherzyki dodać
cukier żelujący i gotować według instrukcji na opakowaniu.
Chrzan przełożyć do słoików i pasteryzować.Przechowywać w lodówce lub w chłodnym miejscu.