ßßß Cookit - przepis na Bezy cytrynowe i kawowe

Bezy cytrynowe i kawowe

nazwa

Wykonanie

Już wcześniej przygotowywałam bezy . Tym razem zostało mi sporo białek, więc postanowiłam przygotować bezy cytrynowe i kawowe. Beziki wyszły bardzo dobre.
Składniki:
5 białek
200 g cukru pudru
3 - 4 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
Wykonanie:
Białka ubić na bardzo sztywną pianę a następnie dalej ubijając dodać powoli cukier puder.
Ubite białka podzielić na 2 części. Do jednej dodać sok z cytryny i zmiksować, do drugiej dodać kawę rozpuszczalną i również zmiksować.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na blaszce ułożyć bezy za pomocą szprycy lub małej łyżeczki.
Bezy suszyć w temperaturze 80 o C przy włączonym termoobiegu przez co najmniej 4 godziny. Po tym czasie można wyłączyć grzanie i zostawić bezy w zamkniętym piekarniku na noc.
Źródło:http://mama-gotuje.blogspot.com/2015/02/bezy-cytrynowe-i-kawowe.html