Wykonanie
Już wcześniej przygotowywałam
bezy . Tym razem zostało mi sporo
białek, więc postanowiłam przygotować
bezy cytrynowe i
kawowe.
Beziki wyszły bardzo dobre.Składniki:5
białek200 g
cukru pudru3 - 4 łyżeczki
soku z cytryny1 łyżeczka
kawy rozpuszczalnejWykonanie:
Białka ubić na bardzo sztywną pianę a następnie dalej ubijając dodać powoli
cukier puder.Ubite
białka podzielić na 2 części. Do jednej dodać
sok z cytryny i zmiksować, do drugiej dodać
kawę rozpuszczalną i również zmiksować.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na blaszce ułożyć
bezy za pomocą szprycy lub małej łyżeczki.
Bezy suszyć w temperaturze 80 o C przy włączonym termoobiegu przez co najmniej 4 godziny. Po tym czasie można wyłączyć grzanie i zostawić
bezy w zamkniętym piekarniku na noc.