Tym razem zrobiłam z dyni ciastka przekładane powidłami śliwkowymi. Pierwszą blachę upiekłam dużych ciastek specjalnie dla mojego synka (choć te z powidłami też wcinał).Ciasto jest dość rzadkie i się rozpływa w trakcie pieczenia, więc trzeba zrobić dość duże odstępy międzyciastkami.Składniki:50 g masła⅓ szklanki białego cukru⅓ szklanki brązowego cukru250 g musu z dyni¼ szklanki oleju2 jajka1,5 szklanki mąki½ łyżeczki sody oczyszczonej½ łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka cynamonu½ łyżeczki gałki muszkatołowejszczypta solipowidłaWykonanie:Do miski przesiać mąkę, dodać sodę, proszek do pieczenia, cynamon, gałkę i sól, całość wymieszać.Masło utrzeć z białym i brązowym cukrem a następnie cały czas miksując powoli dolewać olej. Następnie nadal miksując dodać po 1 jajku.Do masy dodać mus dyniowy, całość zmiksować a następnie masę dokładnie wymieszać z mąką. Ciasto włożyć do lodówki na godzinę.Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto nabierać małą łyżeczką i wykładać na blachę w sporych odstępach.Ciastka piec w temperaturze 180 o C przez 10 - 12 minut.