ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka dyniowe przekładane powidłami

Ciasteczka dyniowe przekładane powidłami

nazwa

Wykonanie

Tym razem zrobiłam z dyni ciastka przekładane powidłami śliwkowymi. Pierwszą blachę upiekłam dużych ciastek specjalnie dla mojego synka (choć te z powidłami też wcinał).
Ciasto jest dość rzadkie i się rozpływa w trakcie pieczenia, więc trzeba zrobić dość duże odstępy między ciastkami.
Składniki:
50 g masła
⅓ szklanki białego cukru
⅓ szklanki brązowego cukru
250 g musu z dyni
¼ szklanki oleju
2 jajka
1,5 szklanki mąki
½ łyżeczki sody oczyszczonej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta soli
powidła
Wykonanie:
Do miski przesiać mąkę, dodać sodę, proszek do pieczenia, cynamon, gałkę i sól, całość wymieszać.
Masło utrzeć z białym i brązowym cukrem a następnie cały czas miksując powoli dolewać olej. Następnie nadal miksując dodać po 1 jajku.
Do masy dodać mus dyniowy, całość zmiksować a następnie masę dokładnie wymieszać z mąką. Ciasto włożyć do lodówki na godzinę.
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto nabierać małą łyżeczką i wykładać na blachę w sporych odstępach.
Ciastka piec w temperaturze 180 o C przez 10 - 12 minut.
Źródło:http://mama-gotuje.blogspot.com/2014/09/ciasteczka-dyniowe-przekadane-powidami.html