Wykonanie
Mamy sezon na
truskawki więc trzeba korzystać z tego, że są coraz tańsze i coraz słodsze. Tartaletki te mają dużo świeżych
owoców położonych na klasycznym Crème Pâtissière (to coś w jak nasz
budyń ale z większą ilością
żółtek).
Owoce aby nie ściemniały pokryte są lekko kwaśną glazurą.Zamiast tartaletek można zrobić jedną dużą tartę. Z podanej porcji ciasta wychodzi około 12 tartaletek.Składniki:Ciasto:400 g
mąki pszennej200 g (1 kostka)
masła1 łyżka
cukru pudru2
jajkaszczypta
soli6 łyżek zimnej
wodyCrème Pâtissière:6
żółtek600 ml
mleka100 g
cukru30 g
mąki pszennej30 g
mąki kukurydzianejNadzienie:
owoce:
truskawki,
brzoskwinie,
babany kiwi)łyżka
soku z cytrynyGlazura:szklanka
wodyłyżka
mąki ziemniaczanejsok z cytrynyWykonanie:1. Przygotować ciasto:
Mąkę przesiać przez sito, dodać
cukier puder i
sól, wymieszać.Do
mąki dodać
masło wyciągnięte z lodówki około 15 minut wcześniej i rozetrzeć palcami z
mąką. Następnie dodać
żółtko i
wodę, szybko zagnieść ciasto. Tak przygotowane ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 60 min.Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim spód i boki wysmarowanej
masłem foremek do tartaletek lub formy do tarty. Ciasto nakłuć widelcem.Tartaletki piec przez około 20 minut (nie potrzeba obciążać), natomiast w przypadku tarty ciasto obciążyć (wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać np.
fasolą), Piec ok. 15 minut w temperaturze 180 o C, zdjąć obciążenie i piec jeszcze przez około 15 - 20 minut.2. Przygotować Crème Pâtissière:
Żółtka ubić z
cukrem na gęstą pianę, pod koniec dodać
mąki i ubijać jeszcze przez chwilę.
Mleko zagotować. Dolewać powoli gorące
mleko do
żółtek nie przestając ubijać. Przelać
jajka z
mlekiem do garnka i zagotować na małym ogniu cały czas mieszając. Gdy masa zgęstnieje zdjąć z ognia i ostudzić. Trzeba uważać żeby nie przypalić kremu i żeby nie zrobiły się grudki.3. Przygotować
owoce:
Owoce umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki. Jeśli urzywamy
owoce które mogą ściemnieć (
banany,
brzoskwinie) można skropić je
sokiem z cytryny.4. Dno tartaletek lub tarty posmarować niezbyt grubą warstwą Crème Pâtissière, na wierzch poukładać
owoce.5. Przygotować glazurę:⅔ szklanki
wody zagotować z
sokiem z cytryny. Ilość soku dodajemy według własnego uznania. W reszcie
wody rozmieszać
mąkę. Gdy
woda z sokiem zacznie wrzeć powoli dolewać
wodę z
mąką cały czas mieszając.
Wodę z
mąką gotować aż zgęstnieje.6.
Owoce smarować pędzelkiem przygotowaną lekko ciepłą glazurą.