Wykonanie
            
Rewelacyjny gęsty i bogaty w składniki żur. Dzięki 
śmietanie jest on kremowy i bardziej delikatny niż żur ugotowany bez jej dodatku. Jest naprawdę gęsty i bardzo sycący. Zagęszcza go nie tylko zakwas ale i 
ziemniaki i 
śmietana. Doskonały nie tylko na świąteczne obiady.Składniki:500 ml zakwasu na żur1,5 l 
wody200 g 
białej kiełbasy200 g 
wędzonego boczku1-2 
cebule500 g 
ziemniaków2 
liście laurowe6 ziaren 
ziela angielskiego20 ziaren 
pieprzu1 łyżka 
majeranku3 ząbki 
czosnkusólpieprz3 łyżki 
śmietany1-2 łyżki 
chrzanutłuszcz do smażenia4 
jajka ugotowane na twardoWykonanie:
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
Cebulę pokroić w drobną kostkę.
Wodę zagotować, wrzucić do niej 
kiełbasę i 
boczek a następnie zaparzać nie dopuszczając do wrzenia przez około 40 minut. Ja zaparzam więcej 
boczku ponieważ 
będę go wykorzyustywać do upieczenia babki ziemniaczanej.
Mięso i 
kiełbasę wyjąć z 
wywaru i wystudzić.
Kiełbasę pokroić w plastry, 
boczek pokroić w kostkę.
Cebulę zeszklić, dodać 
boczek i 
kiełbasę, smażyć aż się zarumienią.Dodać 
czosnek przeciśnięty przez praskę i 
majeranek, chwilę podsmażyć.Do 
wywaru dodać 
ziemniaki, 
liście laurowe, 
ziele angielskie, ziarna 
pieprzu i gotować przez kilkanaście minut do miękkości.Dodać podsmażone 
mięso, doprawić 
chrzanem, 
solą i 
pieprzem.Zakwas dobrze wymieszać ze 
śmietaną, dodać do nich odrobinę zupy i ponownie wymieszać. Tak przygotowany zakwas dodać powoli do zupy cały czas mieszając.Doprowadzić do wrzenia.Gotowy żur udekorować 
jajkiem.




