Wykonanie
Ciasto w słoiku?
Czemu nie. To świetny pomysł, również na majówkę;) Kochani jeszcze nigdy wyjście z domu z
ciastem nie było takie proste;) No to idziemy na piknik.....Składniki;Kruche ciasto:350 g
mąki pszennej (typ 480),2 łyzki
cukru,1/2 łyżeczki
soli,280 g zimnego
masła pokrojonego w kostkę,6 łyżek zimnej
wody.Nadzienie:3 średnie
jabłka,2 łyżki
cukru,2 łyżki
mąki kukurydzianej,1 łyżeczka
cynamonu,1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowej,1/2 łyżeczki mielonego
ziela angielskiego,Wykonanie;Ciasto: mieszamy z 230 g
mąki,
cukier i
sól. Miksujemy z
masłem aż powstaną grudki. Resztę
mąki wsypujemy i chwilę miksujemy. Ciasto skrapiamy zimną
wodą i zagniatamy. Dzielimy na dwie kule równej wielkości, każdą spłaszczamy, zwijamy w folię do żywności i wkładamy do lodówki na 2 godziny.Nadzienie: obieramy
jabłka, kroimy je w kostkę, mieszamy z
cukrem mąką i
przyprawami. schłodzone ciasto rozwałkujemy na grubosc 1/2 cm. Wycinamy kółka o takiej średnicy aby dało sie nimi wyłożyc dno i boki słoików. Wyklejamy słoiki
ciastem nakładamy do środka nadzienie. Z ciasta które zostało wycinami paski o grubosci 1 cm, układamy je na krzyż na wierzchu nadzienia, dociskając do
boków ciasta w słoiku, tak aby sie skleiły. Przykrywamy folią aluminiowa i pieczemy 20 min w 175 stopniach ( pamietaj aby zdjąć wczesniej ze słoików gumowe uszczelki). Odkrywamy i dopiekamy przez 25 nib. Studzimy i zamykamy.